De Amerongse Andrieskerk gezien vanaf de Zandvoort.
Volledig scherm
PREMIUM
De Amerongse Andrieskerk gezien vanaf de Zandvoort. © DG/Arnold Winkel

Van Amerongen en Andries moesten elkaar wel vinden

blogAmerongen is een van mijn favoriete stadjes in het verspreidingsgebied van deze krant. Niet omdat ik er nou elke dag een verhaal over schrijf of omdat we er met de regelmaat van de klok grote verhalen vandaan halen. 

Quote

Maar diep in mijn hart is het waarschijn­lijk de naam van de kerk die me wat doet

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Arnold Winkel
Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

Nee, ik vind het gewoon een hele mooie plek. Het uitkijkplatform bij de Amerongse Bovenpolder-Oost vind ik fantastisch. Alleen jammer dat het water in de plas er tegenwoordig zo hoog staat. Er komen veel minder steltlopers dan een paar jaar geleden. Bovendien is het eilandje in de plas de laatste jaren te veel begroeid om er van die vogels te laten nestelen. Al schijnt de vos daar ook verantwoordelijk voor te zijn.

In de oude kern van het stadje is natuurlijk het kasteel de grote blikvanger en ook de oude huisjes langs de klinkerweg mogen er zijn. Maar eigenlijk vind ik de Andrieskerk met zijn kenmerkende toren veel mooier. Hij is al indrukwekkend als je er vlak voor staat, maar komt nog beter tot zijn recht van de overkant van de rivier. Naar mijn bescheiden mening tenminste. Dan is het ongeveer het enige dat je ziet van Amerongen en dat doet me wat. 

Maar diep in mijn hart is het waarschijnlijk de naam van de kerk die me wat doet. De vader van mijn vriendin had Andries als voornaam. Ik heb hem helaas nooit gekend, maar als ik langs de Andrieskerk kom, moet ik altijd even aan hem denken. Gelukkig denk ik ook regelmatig aan haar moeder en dat begint al bij het passeren van het kombord. Zij heette namelijk Van Amerongen. Dus eigenlijk was het gewoon voorbestemd dat ze elkaar zouden vinden. Alleen jammer dat ik er nooit met ze over heb kunnen praten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei