Volledig scherm
PREMIUM
Baby Emmeth werd deze week in Wageningen geboren. Ze worden zeldzaam, geboren Wageningers © Sven Menschel

Van de wieg tot het graf in Wageningen

BLOGBurgemeester Geert van Rumund zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat er in Wageningen vorig jaar maar 63 baby’s geboren zijn. Er komen dus steeds minder mensen die van het kraambed (of wieg) tot het graf hun leven in Wageningen hebben mogen leven. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Eric Wijnacker © Raphael Drent
Quote

Want je geboorte­plaats draag je je verdere leven, in je paspoort bijvoor­beeld, met je mee

Eric Wijnacker

Sinds het ziekenhuis op de Wageningse Berg haar deuren sloot (in 2000) worden de meeste kinderen van Wageningse ouders in het ziekenhuis in Ede geboren. 

Natuurlijk kiezen Wageningse ouders ervoor om de veiligheid van hun pasgeborene boven alles te stellen en dus om hun baby vaak in het Edese ziekenhuis ter wereld te laten komen. Edenaren boffen maar dat hun kroost in hun eigen plaatselijke ziekenhuis geboren kunnen worden. Want je geboorteplaats draag je je verdere leven, in je paspoort bijvoorbeeld, met je mee.

Ruim 60 jaar geleden werd ik in Wageningen geboren en ik ben heilig van plan om daar ook, al zie ik daar zeker nog niet verlangend naar uit, ooit mijn laatste adem uit te blazen.

Of dat gaat lukken is natuurlijk zeer de vraag. Als mijn betachterkleinkinderen over een paar eeuwen de familiestamboom uitpluizen, vinden ze van mij waarschijnlijk alleen de data en plaatsen van mijn geboorte en sterfte terug. Het is heel kinderachtig, ik weet het, maar ik zou het mooi vinden als daar tweemaal Wageningen zou staan.

Als ik niet thuis kan sterven ben ik blij dat Wageningen een eigen hospice heeft. Mocht ik in het Edese ziekenhuis belanden dan wordt het lastig. Maar als ik daar weet dat mijn laatste uurtje aangebroken is heb ik nog wel een laatste wens: zou de ambulance mij dan op de valreep nog even naar Wageningen kunnen rijden? Kan je je daarvoor verzekeren? 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei