Volledig scherm
Tiel 28-11-2017 Medewerkers journalisten Harold Schuil redactie De Gelderlander iov De Gelderlander Foto Raphael Drent, Tiel. © Foto Raphael Drent

Veteraan Tom begreep wel dat ik mee wilde springen boven de Ginkel

Door de jaren heb ik aardig wat spannende dingen gedaan voor de krant. Ik mocht mee met de arrestatie van criminelen, liet me vloeren door een woeste politiehond, schoot met een mitrailleur, dook met de brandweer, stortte bijna neer met een heteluchtballon, aaide een tijger. 

Maar één van de leukste ideeën voor een artikel, heb ik nooit mogen uitvoeren. In 2001 probeerde ik, tevergeefs, tijdens de herdenking van operatie Market Garden mee te springen met veteranen boven de Ginkelse Heide. Toen ik vorige week las twee leerlingen van het Dorenweerd College in Doorwerth wel mogen, werd ik licht jaloers.

Zo rond de eeuwwisseling sprong ik met enige regelmaat vrijwillig uit vliegtuigen. Het leek mij een schitterende reportage samen met de veteranen van 1944 te springen. De Koninklijke Luchtmacht was wel te porren voor het idee: 'Als jij heel beneden komt, hebben wij een plekje'. 

De Royal Airforce was minder enthousiast. En helaas, de Britten waren de baas. Het antwoord klonk onverbiddelijk: 'Wij hebben je niet opgeleid, dus jij kan niet springen'. Al heb je honderd sprongen.

Als troost mocht ik met de veteranen mee in de bus van Oosterbeek naar Soesterberg, al waar zij in het vliegtuig stapten. De mannen waren verontwaardigd toen ze hoorden dat 'hun' RAF me aan de grond hield. 

'Utter nonsense' vond de toen 82-jarige Tom Hicks. ,,Wij sprongen zelfs zonder reserveparachute’’, zei hij. Hij begreep heel goed dat ik meewilde: ,,Mijn keuringsarts zegt steevast: 'je mag weer springen Tom, er is niks mis met je lichaam, maar volgens mij is er iets niet goed met je hoofd.’’

Quote

Utter nonsense. Wij sprongen zelfs zonder reservepa­ra­chu­te

Tom Hicks, Veteraan Market Garden 1994
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Militairen springen boven de Ginkelse Heide in 1999. © Cor de Cock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei