Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Vier het leven; steeds blijer met verjaardag

blogAls je kind bent is iedere verjaardag een groot feest. Weer een stap dichter bij die zo vurig gewenste volwassenheid. Maar als je volwassen bent kwijnt dat wat weg. Nog even en ik overschrijd de drempel van 60. Dat vind ik best een ding, Ik kan niet meer volhouden dat ik pas op de helft ben.

Quote

Ik hoop de burgemees­ter van Wageningen te ontvangen op mijn 100e verjaardag

Eric Wijnacker, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Eric Wijnacker. © Rafael Drent

En toch, mij bekruipt het gevoel dat ik de verjaardagen blijer begroet dan de laatste decennia. Elk jaar wil je vieren, je ziet om je heen dat het zomaar voorbij kan zijn.  Vorige week schoof ik weer aan bij een uitvaart in het Edese crematorium. Waar het uitzicht door de ramen op mooie bomen immer voor een tot nadenken stemmend decor zorgt. Mooi, ik zou er bijna vrede mee krijgen dat mijn stad het zonder crematorium moet stellen. 

We namen afscheid van de zeer aimabele Wageningse Bennekommer Cees Kwint, wiens levensmotto 'Vier het leven‘ centraal stond in de liefdevolle afscheidsredes. Cees heeft dat waargemaakt. Als je van zo'n afscheid thuiskomt neem  je je voor: we laten ons niet meer gek maken, we gaan het leven (nog meer) vieren. Want het kan zomaar voorbij zijn. 

Dat gaat niet alleen om het einde van het (aardse) leven, maar ook over het leven dat je gewend bent. Iedereen kent wel iemand wiens leven een nare draai heeft gekregen door een beroerte, dementie of welke ziekte dan ook. Laatst bezocht ik in Bennekom een nieuwe dagbesteding voor jong-dementerenden. Dus zeur ik niet meer dat ik heel bewust de grens van 60 jaar passeer. Ik hoop de burgemeester van Wageningen te ontvangen op mijn 100e verjaardag. Of worden we allemaal zo oud dat er voor die burgemeester anno 2058 geen beginnen meer aan is?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei