De Christinaweg in Wageningen.
Volledig scherm
PREMIUM
De Christinaweg in Wageningen. © Google Streetview

Voetballers delen straat, maar prinses had er twee

blogHet is u vast niet ontgaan. Vrijdag is prinses Christina overleden. Ze was de jongste zus van onze vroegere koningin Beatrix en de prinsessen Margriet en Irene. 

Quote

Persoon­lijk vind ik het daarom wat overdreven om ook nog een Christina­weg te bedenken

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Arnold Winkel
Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent

Voor mij als oudere gesneden koek, maar onder de jongeren was Christina niet echt bekend. Koningin Beatrix de bomen knuffelende Irene kennen ze nog wel. En vooruit Margriet heeft van alles met het Rode Kruis van doen en is getrouwd met Pieter van Vollenhoven. Maar Christina? Nooit van gehoord.

Toch heeft Wageningen uitgerekend naar deze onbekendste van de vier zussen twee straten vernoemd. Sinds een paar jaar hebben we achter het vroegere belastingkantoor aan de Marijkeweg de Christinaweg liggen. Het ligt er wat verscholen en als je er niets te zoeken hebt, kom je er ook niet.

Maar prinses Christina heette eigenlijk helemaal geen prinses Christina. Voluit was het Maria Christina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Maar de roepnaam was Marijke. Dat vond ze in 1963 toch niet meer zo leuk en sindsdien voerde ze de naam Christina.

Toen was de Marijkeweg allang naar haar vernoemd. Net als de Marijkeschool (tegenwoordig De Dijk) aan de Marijkeweg (later kwam er een tweede vestiging in de Nude). Dat is altijd zo gebleven. Persoonlijk vind ik het daarom wat overdreven om ook nog een Christinaweg te bedenken, maar het is niet anders.

Wat ik dan wel een beetje gek vind, is dat onze voetbalhelden Charley en Ton van de Weerd samen de Van de Weerdstraat moeten delen. En dan te bedenken dat Charley eigenlijk Anton heette. Had hem zomaar twee straatnamen kunnen opleveren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei