Stadion De Wageningse Berg.
Volledig scherm
PREMIUM
Stadion De Wageningse Berg. © DG

Waar vind je een wereldveld in de Vallei?

blogWereldvelden. Een ander woord voor voetbalvelden op bijzondere plekken. Ik ga er niet speciaal naar op zoek, maar als ik er toch ben... Op mijn illustere lijstje staan vooral terreinen in het hoge noorden van Europa.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Raphael Drent
Quote

De buitenland­se groundhop­per zou ik wel naar DTS in Ede sturen, om de bultside te bekijken, een piepkleine staantribu­ne met bushok en bushalte

Clubs met onvergetelijke namen als Henningsvær IL, voetballend op een minuscuul schiereilandje op de winderige Lofoten. En de 'grond' van Neskaupstaður in IJsland, met een fenomenaal uitzicht over een van de Oostfjorden.

Ik was onlangs even in Londen en kreeg daar een rondleiding op Lord’s Cricket Ground, zeg maar het Wembley van de cricketwereld. Dat is uit de categorie legendarische stadions die je eens in je leven bezocht moet hebben. Ook mooi. Maar stel nu dat ik in de Vallei een wereldveld aan moet raden aan de argeloze bezoeker. Naar welk veld zou ik hem ( meestal een hem) dan sturen?

De meeste sportparken zijn dertien in een dozijn. De velden van de twee hoogst spelende clubs, uit Veenendaal, zijn vooral aardig omdat ze naast elkaar liggen. Maar geen historie. De buitenlandse groundhopper zou ik wel naar DTS in Ede sturen, om de bultside te bekijken, een piepkleine staantribune met bushok en bushalte. Zeg maar de afdeling curiosa.

Een wereldveld met ook nog historie, dan kom je toch uit in Wageningen. Waar Go Ahead uit 1886 en Victoria uit 1889 ooit meededen met de besten van het land. Hun velden zijn verdwenen. Maar de iconische Berg staat er nog steeds. En hoe meer het stadion instort, hoe mooier-ie wordt. Zaterdag gaan honderd toekomstige marechaussees de Berg opknappen. Ik snap het wel, maar ik zou het niet doen. Niets is mooier dan een vervallen en verkommerd wereldveld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei