De mannen van het oude postkantoor in Wageningen
Volledig scherm
PREMIUM
De mannen van het oude postkantoor in Wageningen © DG/Eric Wijnacker

Waar zijn de collega's gebleven, ook bij de post in Wageningen?

BLOGTot mijn grote genoegen zag ik laatst toevallig dat er nog Sinterklaas gevierd werd bij MARIN in Wageningen. Dat deed mij deugd, omdat ik de stellige indruk heb dat Sinterklaas op bedrijfsfeestjes een zeldzaamheid aan het worden is. Hoe dat komt? Niet omdat het oer-Hollandse kinderfeest minder populair is geworden. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Eric Wijnacker
Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent
Quote

Wie herinnert zich nog het Blauwe Leger van Wageningen?

Eric Wijnacker

Wat mij betreft is de teruggang van de bedrijfssinterklaas een symptoom van een groter probleem. Wie herinnert zich nog het Blauwe Leger van weleer in Wageningen? De fietsende optocht van in blauwe stofjassen of overalls geklede mannen die van hun werk bij de grote drukkerijen, sigaren- of steenfabriek in grote drommen samen huiswaarts keerden? 

Je had bij veel van die bedrijven collega's met wie je je verwant voelde. Feestavonden, klaverjascompetities, bedrijfsvoetbalcompetities op de verdwenen Oude Tol en natuurlijk een bedrijfssinterklaas; het was ooit schering en inslag.

Onlangs was ik bij een reünie van personeel van het oude postkantoor van Wageningen. Ook zo'n beroepsgroep die heel saamhorig was - bij de post ging je voor je leven werken - en die nu uiteengevallen is in een kleine kern van vast personeel, omgegeven door snel wisselende parttimers en zzp’ers.

Ik sprak nog een paar mannen die nu tegen het pensioen aanzitten en zich staande hebben weten te houden. Was het vroeger leuker? Ja, zeiden ze allemaal, de post voelde als een familie. Ik weet dat het oudemannenpraat is; maar is het in en uit hoppen van personeel bij bedrijven niet een van de oorzaken van de individualisering en toenemende vereenzaming om ons heen? Dronken collega's nog maar samen koffie, zoals vroeger op het postkantoor in Wageningen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei