Volledig scherm
PREMIUM
Hoe groen Wageningen is, is goed te zien vanaf het Bergpad © DG/Eric Wijnacker

Wageningen veel te groen voor 'groenste stad'

blogSoms zijn er van die dingen die je niet begrijpt. Zo las ik van de week dat Veenendaal in 1997 was uitgeroepen tot de groenste stad van Europa.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Arnold Winkel © Rafael Drent
Quote

Collega's grappen soms dat als je twee bomen bij elkaar ziet, je niet meer in Veenendaal bent

Arnold Winkel

Ja, u leest het goed, Veenendaal groenste stad van Europa. Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ik denk bij Veenendaal aan veel dingen, maar het woord groen komt daar niet bij voor.

Vooruit, ik denk wel eens aan de Groeneveldselaan. Maar die straat roept bij mij ook niet direct warme gevoelens op. 
Collega's grappen soms dat als je twee bomen bij elkaar ziet, je niet meer in Veenendaal bent. Eigenlijk klopt dat ook wel. Een mooi bos als Prattenburg (door velen bij Veenendaal gerekend) ligt toch echt in Rhenen.

Denkend aan Veenendaal, dan zie ik vooral winkels en parkeergelegenheden. Ik geef toe dat dit een gekleurde blik is, maar daar kan ik niets aan doen. 
En toch werd Veenendaal de groenste stad (en het is officieel niet eens een stad) van Europa. Rare competitie. Ede (ook al geen stad) werd een paar jaar geleden tweede van Nederland. Bij Ede zie ik wel allerlei groen. Veel bos, een enkel park en veel bomen in sommige wijken. Ik herinner me zelfs bloeiende orchideeën op een industrieterrein. Maar ja, Ede won dus niet. Deventer ging er met de eer vandoor. Mooie stad met een mooie omgeving. Maar echt groen? In mijn gedachten dan weer niet.

Nu heeft Wageningen de moed opgevat mee te doen met de groenwedstrijd. Ik ben benieuwd. De concurrentie komt uit Edam-Volendam, Huizen en Leiderdorp. Dat wint Wageningen nooit. Edam-Volendam en Leiderdorp lijken mij te weinig groen. Dus een van die twee gaat winnen. Let maar op.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei