Volledig scherm
PREMIUM
Jeroen Wielaert. © Ruud Voest

Wat verbindt Jeroen Wielaert met Noordwest?

blogWat is de relatie tussen de in Veenendaal geboren journalist Jeroen Wielaert en de Wageningse wijk Noordwest? 

Quote

Dus verwachte ik stilletjes een heuse Wielaertre­por­ta­ge van Veenen­daals mooiste

Arnold Winkel, De Gelderlander
Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Zijn familie zegt dan onmiddellijk dat zijn schoonzus daar woont, maar dat bedoel ik niet. Ik hoorde van de week een heel ander verband. Het gebeurde woensdag. Ik zat in de auto en had het Radio 1 Journaal aan staan. Er kwam een reportage van Jeroen Wielaert. Nu was het woensdag de dag van de wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal en laat hij nou lid van het Comité van Aanbeveling van de koers. Dus verwachte ik stilletjes een heuse Wielaertreportage van Veenendaals mooiste. IJdele hoop. De man die in april nog koninklijk was onderscheiden voor zijn bemoeienis bij het naar Utrecht halen van de Tour de France, kwam met een reportage uit een Fries Dorp. Het ging over een museum, maar hoe het precies zat is me ontschoten. 

Wat ik me nog wel herinner is dat het op een gegeven moment ging over Pieter Jelles Troelstra, de socialistische voorman van een eeuw geleden, en zijn vrouw Nienke van Hichtum, die eigenlijk Sjoukje Maria Diderika Troelstra-Bokma de Boer heette. Was meneer Troelstra wereldberoemd in Nederland, mevrouw werd wereldberoemd in de hele wereld. Haar Afke's tiental over een straatarme Friese familie werd begin vorige eeuw een wereldwijde bestseller. Reden genoeg om in het Wageningse Noordwest de Nienke van Hichtumstraat aan te leggen. Voor de liefhebbers, ik heb ooit overnacht in het huis waar Van Hichtum haar werk schreef. En ik beken onmiddellijk dat ik tot dat moment, deze maand 43 jaar geleden, nog nooit van Afke en haar tiental had gehoord.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei