Volledig scherm
PREMIUM
© Jan Bouwhuis

Weg met fairtrade, fietsstad en entente florale, doe als het ziekenhuis in Tiel

BLOGIk hoop dat alle bestuurders in ons gebied deze week onze website hebben bekeken. Er stond een kort bericht op dat ik weliswaar zelf getikt had, maar me om een andere reden blij maakte. Zes ziekenhuizen, waaronder die in Tiel, besloten in een klap te kappen met al hun keurmerken. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Albert Heller
Volledig scherm
Albert Heller © Foto Raphael Drent
Quote

Het ziekenhuis bleek bakken vol met geld kwijt voor een keurmerk dat andere ziekenhui­zen ook hebben

Opeens waren ze niet langer borstkankervriendelijk of neurologisch sensitief. Dat zijn ze natuurlijk wel, maar dat hangt niet meer op een bordje aan de muur. En dat is ontzettend goed nieuws.

Bestuurlijk Nederland is de laatste jaren nogal geïnfecteerd met keurmerken. Erger nog zijn de wedstrijden waar gemeenten aan mee doen om ‘fietsstad van het jaar’ te worden. Of groenste stad, zoals Wageningen recent werd. Het is een onbegrijpelijk virus.

Bewoners hebben er immers maar niets aan. Je mag er immers vanuit gaan dat een gemeente voor de inwoners al kiest om veel bomen te planten, of goede voorzieningen aanlegt. Niet om een titel te gaan voeren. 

Het idee achter al die titels was ooit goed. Bewustwording voor groen in de stad of voor goede borstkankerzorg kon je stimuleren met een keurmerk.  Met alle goede bedoelingen van patiëntenverenigingen, fairtrade-voorvechters en fietsliefhebbers ten spijt: het keurmerkcircus is welhaast een industrie geworden.

Het ziekenhuis bleek bakken vol met geld kwijt voor een keurmerk dat andere ziekenhuizen ook hebben. en dus stond ik te juichen, deze week. Nu hopen dat alle fairtrade-gemeenten in deze regio hetzelfde voorbeeld volgen. Gewoon goed je best doen voor je burgers en de wereld. En als dat wordt opgemerkt, krijg je veel meer waardering dan een tegeltje aan de muur ooit kan geven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland