De Hollandia Wolfabriek in 2006. Tegenwoordig zitten er verloskundigen in.
Volledig scherm
PREMIUM
De Hollandia Wolfabriek in 2006. Tegenwoordig zitten er verloskundigen in. © Henk van Holland

Wonen in een fabriek

BLOGWonen in een fabriek. Veenendaalser kan het bijna niet. Het plan om appartementen te bouwen in de voormalige fabriek van Paul Heij, da's iets maar mijn Veenendaalse import-hart een warm gevoel van krijgt.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Foto Raphael Drent
Quote

Ik zou best in omgebouwd industri­eel erfgoed willen wonen.

Een kleine tegenvaller, ik kom er waarschijnlijk niet voor in aanmerking. Maar oude gebouwen omvormen tot woningen is een mooie manier om herinneringen aan vroegah te bewaren. Een geslaagd voorbeeld in Veenendaal is de voormalige middelbare school aan de Industrielaan. Daar kun je wonen in je oude schoollokaal. Lijkt me geweldig. 

In de voormalige Hollandia Wol-fabriek aan het Verlaat kun je helaas niet wonen, maar dat heeft een tweede leven gevonden voor mensen die nieuw leven begeleiden. Ook mooi.

Ik zou best in omgebouwd industrieel erfgoed willen wonen. In de docklands van Londen kijk ik vaak verlekkerd naar de omgebouwde pakhuizen. In Veenendaal is er altijd nog de leegstaande Ritmeester-fabriek. Ik zet mezelf vast bij deze op een wachtlijst, mocht een ontwikkelaar daar aan de slag willen.

Ben al een tijdje op zoek naar een nieuw onderkomen in Veenendaal, iets levenloopsbestendigs, waar je zonder drempels en trappen oud kunt worden. Zodat ik nooit meer hoef te verhuizen. Want niet mijn ding.

Toch zal ik nog één keer moeten verkassen, van het tijdelijke naar het eeuwige. Maar of de laatste rustplaats van het fysieke overschot ook in Veenendaal blijft, daar ben ik nog niet over uit. Of iemand moet een tot begraafplaats omgebouwde fabriek bedenken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei