Volledig scherm
PREMIUM
Politiewagen. © Politie

Zwaailicht aan en de jungle in

BLOGMet enige regelmaat worden we op onze redactie aan de Frederik van de Paltshof in Rhenen opgeschrikt door auto's met zwaailichten en sirenes die voor de deur langskomen. Op zich is het niet verwonderlijk dat politiewagens en ambulances die snel door Rhenen moeten, op de N225 even hun sirene gebruiken.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

De weg is op zich niet gevaarlijk, het probleem is dat de één het ziet als een snelweg en de ander als een woonerf. Dat verschil in perceptie, maakt het af en toe tot een ware kamikazestrook. Weggebruikers halen op de doorgaande provinciale weg de raarste capriolen uit. Staat er een vrachtwagen te lossen op een voetgangersoversteek? Dan knal je, zonder fatsoenlijk zicht, toch je vuilniswagen even naar de andere rijstrook! Moet je daar veilig, maar met gezwinde spoed doorheen, dan is een sirene geen overbodige luxe.
En door deze jungle slingeren dan met enige regelmaat auto's met zwaailichten. Soms ambulances, vaker politiewagens. Maar ook wel busjes van de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Die vervoeren gedetineerden naar gevangenissen of de rechtbank. Maar er is geen gevangenis of rechtbank in de buurt. Soms rijdt er een busje van ProRail met zwaailicht richting Elst. Raar, aan die kant ligt geen spoor.
Toch maar eens navragen. Een paar telefoontjes verder kwam de aap uit de mouw: al deze wagens hebben niet echt haast. De N225 is blijkbaar oefenterrein voor bijzondere rijopleidingen: voor chauffeurs van hulpdiensten die moeten trainen in het rijden met sirene en zwaailicht. Waar kan je dat nou beter doen op één van de meest chaotische stukken weg in de omgeving?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei