De kunstwerken van Heidi Daamen kijken altijd vriendelijk terug

verborgen parelsWegens uitbreiding en vernieuwing is Museum Arnhem een aantal jaren gesloten. De Gelderlander mag exclusief een kijkje nemen in de depots van het museum, op zoek naar verborgen parels uit de collectie. Vandaag: uitbundige verhaaltjes.

Museum Arnhem heeft diverse werken van Heidi Daamen in het depot. Zoals het keramische beeld Vrouw met kralenboog, dat in 1966 door de Provinciale Gelderse Elektriciteits Maatschappij aan het museum werd geschonken. Het geschenk zal zijn ingefluisterd door de toenmalige conservator van het Arnhemse museum. Vooral in de jaren zestig heeft die conservator duidelijk z'n best gedaan in Arnhem een representatieve collectie van Daamens werk bijeen te brengen.

Realistisch op een sprookjesachtige manier

'Vrouw met kralenboog'.
Volledig scherm
'Vrouw met kralenboog'. © Marc Pluim

Heidi Daamen (1940) woonde en werkte in Amsterdam. Haar keramiek, illustraties en schilderijen waren in de jaren zestig en zeventig in brede kring bekend en geliefd, onder andere door diverse artikelen in bladen als Margriet. Inderdaad iemand die je in je museum wilde verzamelen.

Daamen is een kunstenares met een stijl die helemaal paste in die tijd: realistisch op een sprookjesachtige manier, expressief en met een oog voor het ambachtelijke. Een halve eeuw geleden was Heidi Daamen totaal hip.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.