Volledig scherm
De stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen. © Gemeente Winterswijk

40.000 stempassen opnieuw naar de drukker

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk heeft alle 40.000 stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw moeten laten drukken. Op de stempassen, die elke inwoner op woensdag 21 maart bij het stembureau moet tonen, stonden enkele verkeerde stembureaus vermeld.

De nieuwe stempassen worden zaterdag bij de inwoners bezorgd, dat is nog net op tijd.

Referendum

In totaal worden er ruim 40.000 nieuwe stempassen gedrukt. De stempassen moesten vorige week al bij alle inwoners worden bezorgd. Voor de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad zijn 23.084 stempassen nodig, voor het gelijktijdig gehouden raadgevend referendum (over de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten oftewel ‘sleepwet’) zijn dat er nog eens 22.125.

Het verschil komt omdat voor het referendum alleen Nederlanders een stem mogen uitbrengen, terwijl voor de verkiezingen ook niet-Nederlanders mogen stemmen.

Stembureaus

Volledig scherm
De stempas voor het raadgevend referendum. © Gemeente Winterswijk

De gemeente heeft het verkeerde bestand bij de drukker aangeleverd. Op die stempas worden alle stembureaus in Winterswijk vermeld. In de omringende buurtschappen rouleren de stembureaus per verkiezing van locatie. Per vergissing was het overzicht van de vorige verkiezingen naar de drukker gestuurd.

Alle stempassen waren inmiddels gedrukt, maar nog niet naar de stemgerechtigde Winterswijkers verstuurd. Alle 40.000 verkeerder stempassen zijn inmiddels vernietigd. De nieuwe, correcte passen worden zaterdag bezorgd. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat nog binnen de wettelijke termijn.

Het drukken van alle stempassen kost de gemeente Winterswijk 8.000 euro. Door de herdruk komt daar nog eens 4.000 euro bovenop.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek