Volledig scherm
Ilse Saris is één van de vijf vrouwelijke lijsttrekkers in Winterswijk. De politiek wordt verder grotendeels gedomineerd door mannen. Archieffoto Theo Kock © theo kock

Achterhoekse politiek blijft grotendeels mannenbolwerk

ACHTERHOEK - Het aandeel van vrouwen in de Achterhoekse gemeenteraden blijft ook na de komende verkiezingen laag. Ondanks inspanningen om meer vrouwen te betrekken bij de lokale politiek.

Van de 194 zetels in acht Achterhoekse gemeenteraden worden op dit moment 52 bezet door vrouwen. Dat is een percentage van 26,8 procent. Als de uitslag van de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart dezelfde zetelverdeling laat zien, wordt dit percentage iets hoger: 29,8 procent. Dan komen er 58 vrouwen in de raad. Dat blijkt uit een nadere bestudering van alle kieslijsten in de regio.

Daarmee loopt de Achterhoek in de pas met het landelijk gemiddelde, dat rond de 29 procent ligt. De algemene deler: in de grote steden wat meer, op het platteland wat minder.

Beschamend

Hekkensluiter is met stip de gemeenteraad van Aalten. Daar zitten op dit moment 3 vrouwen in een raad van 21 zetels (14 procent) en dat aantal blijft ook na de verkiezingen waarschijnlijk hetzelfde. ,,Best wel een beetje beschamend", vindt PP-voorman Joop Wikkerink. ,,Ik kan er de vinger niet achter krijgen. De wil is er wel. Bij alle partijen in Aalten, maar het is weer niet gelukt."

Lijsttrekkers

Oost Gelre doet het met 4 vrouwen tegenover 17 mannen (19 procent) nu en de komende gemeenteraad nauwelijks beter. In Winterswijk blijft het aantal vrouwen ook achter, met 8 van de 23 beschikbare zetels. 5 van de 7 partijen worden daar wel geleid door een vrouw. Dat is bijzonder, want de Achterhoek kent in totaal 16 vrouwelijke lijsttrekkers op een totaal van 56 partijen.

De politiek in Doetinchem heeft een zware periode achter de rug met tal van wisselingen tussen partijen en nieuwe stromingen. Aan de komende verkiezingen doen liefst 12 partijen mee. Van deze 12 partijen worden er 5 geleid door vrouwen. Als er alleen gekeken wordt naar de huidige zetelverdeling zitten er straks 10 vrouwen in de raad en 21 mannen.

Oude IJsselstreek

Het hoogste aantal vrouwen is na de verkiezingen terug te vinden in de gemeente Oude IJsselstreek. Van de 25 beoogde raadsleden zijn er 10 vrouw (40 procent). Daarvan wordt alleen de lijst van de Socialistische Partij aangevoerd door een vrouw. Berkelland gaat van 7 naar 9 vrouwen in een raad van 27 leden en het aandeel in Montferland stijgt van 5 naar 7 vrouwen van de 23 raadsleden.

Bronckhorst ziet het aantal vrouwelijke raadsleden zelfs verminderen, van 9 nu naar 7 na de verkiezingen. En dat van de 25.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek