Volledig scherm
Informateur Annelies van der Kolk spreekt de raad van Bronckhorst toe. © Menno Pols/DG

Advies informateur Bronckhorst: CDA, Gemeentebelangen en GroenLinks

HENGELO - Bronckhorst kan het beste een coalitie gaan verkennen van CDA, Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB) en GroenLinks. Dat zei informateur Annelies van der Kolk woensdagavond in Hengelo tijdens het formatiedebat van de gemeenteraad.

,,Het is logisch dat het CDA (grootste partij met 7 zetels, red.) en GBB (grootste winnaar, van 4 naar 6 zetels, red.) als eerste gesprekken aangaan’’, aldus Van der Kolk. ,,Ze moeten daarbij eerst de onderwerpen die er liggen uit de vorige periode met elkaar uitspreken.’’ 

Onafhankelijke derde

Quote

De gemeente moet beter met de burger communice­ren

Evert Blaauw

Daarna moet er vooruit gekeken worden, naar de komende vier jaar. Van der Kolk adviseert om die gesprekken te laten plaatsvinden onder leiding van een 'onafhankelijke derde', dat wil zeggen iemand die niet aan de raad van Bronckhorst gebonden is. Een formateur dus. 

,,Daarbij ligt het voor de hand om GroenLinks als derde partij te vragen, want zij zijn de tweede grote winnaar.’’ De partij ging bij de verkiezingen van 2 naar 3 zetels. 

Voorwaarden

Volledig scherm
Informateur Annelies van der Kolk neemt een slok water tijdens het formatiedebat in Bronckhorst. © Menno Pols/DG

GBB liet weten het gesprek met het CDA wel aan te willen gaan. Maar niet zonder voorwaarden. ,,Er moet een koerswijziging komen in Bronckhorst, een echte cultuuromslag’’, zei fractievoorzitter en oprichter van de partij Evert Blaauw. ,,De gemeente moet beter met de burger communiceren, zicht dienstbaar opstellen en de burger in een vroeg stadium bij het beleid betrekken.’’

Ook GroenLinks wil meedoen, maar ook die partij wil iets uit het vuur slepen. ,,Wij vinden het behoud van het landschap bijvoorbeeld erg belangrijk’’, aldus fractievoorzitter Herman van Rooijen. 

Fractievoorzitter Wilko Pelgrom van het CDA stelde dat zijn partij positief staat tegenover een coalitie met GBB en GroenLinks. ,,Als alternatief vinden wij een coalitie met VVD en GroenLinks een mooie optie.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek