Volledig scherm
Een goed gevuld Erve Kots volgde het gesprek met de zes lijsttrekkers. © dG

Alleen scherpte als het over wonen, stallen en mest gaat

LIEVELDE Tegenstellingen in Oost Gelre? Woningbouw, de komst van een mestvergister en megastallen, dat is het. Als er al sprake was van scherpe kanten in de discussie tussen de lijsttrekkers van de deelnemende partijen dan gingen ze gisteravond over deze onderwerpen.

De zes mannen, want vrouwen trekken de kandidatenlijsten in Oost Gelre niet, hielden het gisteravond op de debatavond van De Gelderlander in Erve Kots in Lievelde beschaafd. En ze zijn alle zes even positief over de uitslag van de verkiezingen: de Nieuwe Liberalen, D66 en PvdA denken alle drie dat ze drie zetels zullen halen, de VVD en OOG denken aan zes zetels. ,,Acht!” riep CDA’er Jos Hoenderboom uit. ,,Dat is realistisch.”

Stellingen

Dat zetelaantal was de laatste vraag na de discussie over stellingen onder leiding van gespreksleider Domien Esselink. Die varieerden van ruimte voor een ouderenpartij (onnodig, want alle zes vinden ze zichzelf een brede partij) tot het concentreren van alle basisscholen in Lichtenvoorde en Groenlo (het gaat hen allereerst om de kwaliteit van het onderwijs).

Volledig scherm
Verkiezingsmateriaal van de partijen bij de ingang naar de zaal van Erve Kots. © dG

Vooral over wonen waren er tegenstellingen. Méér ruimte om te bouwen, zeggen VVD en Nieuwe Liberalen. ,,Je doet jezelf te kort als dat contingent standhoudt”, vond Gerard Klein Gunnewiek (NL). Mede-liberaal en VVD’er Bart Porskamp: ,,We zijn niet meer gekrompen sinds 1 januari 2015, er zijn 650 mensen méér.”

De anderen bepleitten de gedifferentieerde aanpak. PvdA-er Richard Klein Tank: ,,We bouwen nu geen 600, maar 300 woningen. Misschien kan dat toenemen naar 400, maar je moet niet zomaar in het wilde weg gaan bouwen.”

Naar behoefte

Dat sloot aan op OOG-lijsttrekker (en wethouder) René Hoijtink, om te bouwen naar behoefte: ,,Niet alleen voor jongeren, maar ook gericht op ouderen om de doorstroming te bevorderen.” Er moet volgens Hoijtink ook niet gejammerd worden om jongeren die weggaan. ,,20 procent van de jongeren trekt weg, de rest blijft.” Nieuwe Liberaal Klein Gunnewiek gruwt van die opvattingen: ,,Staatsgeleide geluiden”, oordeelde hij. ,,Je moet burgers, ondernemers en de markt zelf laten beslissen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek