Volledig scherm
De deelnemers aan de discussie bij Den Bremer in Toldijk over de naderende gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst. © Jan Ruland van den Brink

Bronckhorsters willen door gemeente serieus genomen worden

TOLDIJK - De deelnemers aan de discussieavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Bronckhorst zijn het over één ding roerend eens. Meedenken wordt in die gemeente niet gewaardeerd, zo is hun gevoel. Ze willen serieus genomen worden.  

Meepraten zien de vertegenwoordigers van dorpsraden en jeugd als een 'doekje voor het bloeden'. Als hun mening wordt gevraagd zijn plannen in hun ogen al 'uitgekristalliseerd' of besluiten al genomen.

Verstoring

,,Als je wilt meepraten, wordt dat als een verstoring gezien'', zegt Jaap Schwarz uit Bronkhorst. De politiek zou beter naar hen moeten luisteren, vinden de deelnemers aan de discussie die op initiatief van De Gelderlander werd gehouden.

Om de vergrijzing te verzachten, moet je het voor jongeren aantrekkelijker maken om in de gemeente Bronckhorst te blijven wonen. Niet alleen door te zorgen voor voldoende starterswoningen maar ook door het aanbieden van betaalbare bouwkavels.

Goedkoper

Harry Jansen ziet tot zijn leedwezen jongeren vanuit zijn woonplaats Vorden naar Ruurlo trekken. ,,Daar zijn de bouwkavels goedkoper. Ik kijk er met een jaloerse blik naar.'' ,,De gemeente kan meer faciliteren'', vindt Elly Smeitink uit Hummelo. ,,Open staan voor alle woonvormen.''

Dat vindt ook John Rondeel. ,,Jongeren bij ons in Keijenborg hebben niets met tiny houses. Ze willen zelf bouwen op een eigen perceel. Ze zitten niet te wachten op een grote tuin. Als ze maar wel ruimte hebben voor hun vrienden.''

Wie discussieerden er mee?

Aan het gesprek over de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart deden de volgende personen mee: Nellie van der Pasch (Hoog-Keppel), Willem Maas (Zelhem), Jaap Schwarz (Bronkhorst), Rieks Eggens (Steenderen), Bouwe Nijhof (Zelhem), Harry Jansen (Vorden), Casper ten Bokkel (Zelhem), Elly Smeitink (Hummelo), Bennie Eenink (Halle), Ingrid Weeke (Vorden), Ap Radstake (Zelhem), Annette Kok (Hengelo) en John Rondeel (Keijenborg).

Lees het volledige artikel in de editie Achterhoek van De Gelderlander van woensdag 7 maart .

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek