Volledig scherm
Het metersgrote CDA-logo in het weiland van Vincent Krabbenborg in Harreveld. © CDA Oost Gelre

CDA Oost Gelre ruilt OOG in voor VVD

LICHTENVOORDE Het CDA werkt in Oost Gelre aan een nieuwe coalitie met de VVD. Er wordt afscheid genomen van de huidige coalitiepartner OOG. Het nieuwe college kan over drie tot vier weken bekend zijn.

Dat laten de CDA’ers Jos Hoenderboom en Niek Bragt weten. De christen-democraten namen als grootste partij in de nieuwe gemeenteraad het initiatief voor de vorming van een nieuwe coalitie. Het duo heeft de conclusie getrokken na gesprekken met alle partijen in de nieuwe gemeenteraad van Oost Gelre. Volgens Niek Bragt zijn de overeenkomsten met de VVD op basis van het partijprogramma het grootst. Hij wil geen toelichting geven op de belangrijkste inhoudelijke overeenkomsten met de liberalen.

Formatie

,,Wij beginnen volgende week met de formatie. Eerst gaan we de hoofdlijnen van het programma voor de komende vier jaar vastleggen, daarna gaan we praten over de wethoudersposten. Als ik het vergelijk met de vorige keren dan denk ik dat we daar met een week of drie, vier wel uit zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit met de VVD gaat lukken.”

Overlap

Bragt wil ook geen inhoudelijke argumenten geven over de breuk met de Onafhankelijken Oost Gelre. ,,Daar heb ik geen 1-2-3 antwoord op. De sterke punten in de overlap zaten bij de VVD, niet bij OOG. We hebben in de afgelopen vier jaar veel bereikt met OOG, daar kijken we niet negatief op terug.”

De gesprekken over een nieuwe coalitie worden in Oost Gelre niet in het openbaar gehouden. Bragt: ,,Nee, dat is ongebruikelijk.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stadse Fratsen: Kerstkaart
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Kerstkaart

    Nu ik er goed over nadenk komen er bij mij eigenlijk niet eens zo heel veel mensen over de vloer. Wekelijks een vrouw die de boel aan kant houdt, maar die komt altijd als ik er niet ben. Pas nog een vriend van me die de tuin doet. Soms mijn buurman. Wat langer geleden twee mannen die een boekenkast in elkaar zetten. En natuurlijk mijn vriendin, al ben ik meestal bij haar. Maar vorige week waren er op een avond ineens vier dames. Mijn vriendin en drie vriendinnen van haar. Mijn huis was de plek van samenkomst want ze gingen een verrassingsbezoek brengen aan mijn buurvrouw, die weer van alle vier een vriendin is. Met tussenpozen kwamen ze aangezet. Mijn vriendin als eerste. Voor de tweede werd een stoel aangeschoven en even later voor de derde ook. Ik maakte thee. Toen ik goed en wel weer zat zei de derde dame: ,,Gôh, de eerste kerstkaart is er al weer.'' Er staat inderdaad een kerstkaart op mijn schoorsteenmantel. Mij viel hij al niet meer op maar mijn vriendin had me er pas nog op gewezen. Kan misschien wel een keer weg, had ze er aan toegevoegd. Maar ik had er geen aandacht aan geschonken. De laatste vrouw kwam binnen. Ze bleef staan want ze wilde direct door naar de buurvrouw. Thee hoefde ze ook niet. Wel scande ze snel, zoals vrouwen dat dus kunnen, de woonkamer en zei: ,,Ze zijn vroeg dit jaar, de kerstkaarten.'' Ik pakte de kerstkaart van de schoorsteenmantel want ik begon me af te vragen wie de kaart ook al weer had gestuurd. Tante, natuurlijk. Tante was de enige die me vorig jaar over de post een kerstkaart stuurde. Dit jaar krijg ik er vermoedelijk geen een, want ze is er niet meer. Ik denk dat ik de kaart maar laat staan.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek