Volledig scherm
Kieswijzer © AD

De Gelderlander lanceert Kieswijzer voor elke gemeente

KieswijzerNIJMEGEN - Dagblad De Gelderlander komt, samen met de andere regionale titels van de Persgroep, deze zaterdag met een gezamenlijke Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij is niet de inhoud van partijprogramma’s leidend, maar dat wat de inwoners belangrijk vinden.

De Gelderlander heeft de Kieswijzer ingericht voor alle 40 deelnemende gemeenten in het verspreidingsgebied van de krant. Andere regionale kranten van de Persgroep hebben ook voor al hun gemeenten een Kieswijzer samengesteld. Met een totaal van 220 gemeenten is de Kieswijzer de grootste lokale stemhulp ooit.

In gesprek

De verslaggevers van De Gelderlander weten precies wat er in hun gebied speelt en zijn goed ingevoerd in de gemeentepolitiek. Bij het maken van de stellingen voor de Kieswijzer hebben de redacteuren niet alleen hun eigen kennis ingezet, maar zijn zij ook in gesprek gegaan met de lezer. Het resultaat is een stemhulp die lezers laat ontdekken welke partij het beste bij hen past.

Coördinator Kieswijzer en politiek verslaggever Rob Berends van De Gelderlander is blij verrast door de  deelname van alle politieke partijen in Gelderland aan de Kieswijzer. ,,We presenteren Kieswijzers in alle gemeenten, van Rozendaal tot Nijmegen en van Winterswijk tot Culemborg. Alle fracties in alle gemeenten hebben meegedaan. Daarmee halen we een 100 procent score.’’

Toegevoegde waarde

Quote

Wij hebben ervoor gekozen om de Kieswijzer juist door burgers en journalis­ten te laten maken

Rob Berends, coördinator Kieswijzer

De Gelderlander draaide in november al een proef met een Kieswijzer voor Zevenaar, waar vervroegde verkiezingen waren. De redactie was zeer enthousiast over het resultaat. Berends: ,,Wij vinden het belangrijk om de gemeentepolitiek kritisch te volgen. Dat deden we al met onze verslaggeving, maar deze Kieswijzer is een nieuw instrument met toegevoegde waarde.’’

De Kieswijzer onderscheidt zich vooral van andere stemhulpen door de manier waarop deze tot stand is gekomen. Verslaggevers van de Gelderlander gingen in veel gemeenten in gesprek met betrokken burgers. Ook werden er enquêtes onder inwoners uitgezet. Die informatie was de basis voor de Kieswijzer.  

Berends:  ,,Doorgaans worden stemhulpen gemaakt op basis van partijprogramma’s en wat politici zelf aandragen. Maar wij hebben ervoor gekozen om hem juist door burgers en journalisten te laten maken. Dat levert verrassende inzichten en onderwerpen op.’’

De redacteuren zijn bij het maken van de stellingen bijgestaan door studenten politicologie en bestuurskunde uit heel Nederland. Zij hebben vervolgens de antwoorden van politici en een toelichting daarop verzameld in de Kieswijzer. Deze is vanaf zaterdag 24 februari voor iedereen gratis te raadplegen via dg.nl/kieswijzer.

Volledig scherm
Kieswijzer op de tablet. © AD
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.