In Doetinchems verkiezingsdebat laat men elkaar keurig uitspreken

videoDOETINCHEM - Volle bak woensdagavond bij het eerste Gelderlander-verkiezingsdebat van de Achterhoek, in Doetinchem. Maar een spetterende voorstelling werd het nooit.

,,Waarom staan hier twaalf partijen? Ik hoor geen verschil, ze zeggen allemaal hetzelfde.’’ 

De vraag kwam uit de zaal en ze kreeg het hardste applaus van de avond. Het was misschien een beetje gechargeerd, er waren wel degelijk verschillen, maar hier waren geen politici bezig die elkaar het vuur na aan de schenen legden.

'Gewone' Doetinchemmers

Volledig scherm
In het tweede deel stelden mensen uit de zaal vragen aan de lijsttrekkers. Presentator Henny Haggeman geeft het woord aan Ingrid Lambregts (CDA). © DG

Het eerste Gelderlander-verkiezingsdebat vond plaats in De Gruitpoort in Doetinchem. De zaal was volgestroomd met aanhangers en schaduwfractieleden van de twaalf deelnemende partijen, maar er zaten ook aardig wat 'gewone' Doetinchemmers tussen, jong en oud.

In de eerste ronde kruisten steeds groepjes van vier lijsttrekkers de degens over drie stellingen. Voor deze opzet was gekozen vanwege het grote aantal partijen, maar één-tegen-één debatten knallen nu eenmaal vaak wat meer. Het feit dat de politici achter een tafel zaten, hielp ook niet. Over het algemeen lieten de lijsttrekkers elkaar netjes uitpraten. En als er eens geïnterrumpeerd werd, spraken er meteen drie mensen door elkaar heen en was het moeilijk te volgen.

Referenda en wiet

Even werd het spannend, toen Pieter Herngreen, die de zieke D66-lijsttrekker Jorik Huizinga verving, liet weten níet voor referenda te zijn, vroeger toch een kroonjuweel van D66. ,,Ik val bijna van mijn stoel’’, reageerde Hans Boerwinkel (SP). Herngreen liet weten dat de tot nu toe gehouden referenda op een teleurstelling zijn uitgelopen.

De vraag of de gemeente zelf wiet moet gaan kweken, zorgde voor een vermakelijk debatje. Henk Bulten (SGP/ChristenUnie) was - niet verrassend - tegen. Ans Putman (Partij voor Lokaal Maatwerk) zag het wel zitten. ,,We krijgen de wiet de wereld niet uit, dus dan moeten we het maar in eigen hand houden. Er gaat veel geld in om en dat kunnen we goed gebruiken.’’ Gelach uit de zaal.

Vragen uit de zaal

In het tweede deel mocht de zaal vragen stellen. De twaalf lijsttrekkers zaten op een lange rij op hoge stoelen. De vragen uit de zaal waren helaas nogal technisch van aard. In de beantwoording lieten ook hier de politici elkaar netjes uitspreken. Opvallend was hoe aardig Ingrid Lambregts (CDA) en Steven Kroon (PvdA) voor elkaar waren. Meerdere keren stelde Lambregts het met Kroon eens te zijn. Deze zwaaide op zijn beurt Hans Boerwinkel (SP) lof toe. Het eerste aftasten voor een nieuwe coalitie? 

Bezoekster Lynn Assink (33) liet halverwege weten nog geen keuze gemaakt te hebben. Aan het eind was ze er wel uit. ,,Ik twijfelde nog tussen VVD en CDA en een beetje PvdA of GroenLinks, omdat ik daar vroeger op stemde. Maar het is toch de VVD geworden. Die partij was het duidelijkst in zijn antwoorden.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek