Volledig scherm
VVD-vertegenwoordiger Gerjan Teselink (l) gaat in op vragen van D66-lijsttrekker Han Boer als die analyseert wat parallel aan het proces van verkenner Jaap Jonk de afgelopen dagen is gebeurd in aanloop naar een CDA-GB-VVD-coalitie. © Peter Zandee

Opzet Berkellandse CDA-GB-VVD-troika
stuit op kritiek

BORCULO - ‘Machtspolitiek van de bovenste plank’ door het CDA, zoals D66-lijsttrekker Han Boer formuleert. Diverse partijen reageren zuur op de opzet naar een CDA-GB-VVD-college in de gemeente Berkelland.

De Berkellandse PvdA is teleurgesteld dat de partij te klein gevonden wordt om mee door te praten met het oog op een nieuw college. Voor het CDA is de puzzel relatief eenvoudig: de VVD staat programmatisch zo dicht bij het CDA dat het een natuurlijke coalitiepartner is. Vanwege meer support van de kiezer voor GB dan voor D66, moeten de democraten maar afvallen. 

Visie

CDA-verkenner Jaap Jonk kan de visie dat Berkelland de komende vier jaar verder kan met een CDA-VVD-GB-coalitie goed motiveren. Het tegenwoordige provinciale statenlid uit Geesteren doet dat woensdagmiddag in het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis. 

Jonk heeft met alle partijen een eerste gespreksronde gevoerd. Met daarna CDA, D66, GB, VVD en GL een vervolggesprek: OBL en PvdA zijn als potentiële partners al afgeschreven. De ondernemerspartij vanwege de afwijkende ideeën, de sociaaldemocraten omdat ze met slechts twee zetels te weinig gewicht in de schaal leggen en als coalitiepartner wel een eigen wethouderspost zouden willen. 

(Geen) extra wethouder

Een gespreksronde verder valt GroenLinks om eigenlijk dezelfde reden af. Het CDA wil ook in een volgende coalitie twee wethouderszetels. Dan zijn er normaalgesproken nog twee wethouders te leveren. Met drie samenwerkingspartners is dat lastig, of zadelt een coalitie zich op met een dure extra post. Gemeentebelangen heeft gewonnen op 21 maart, D66 verloren. Daarmee wordt GB de derde partij om een coalitie te sluiten en valt D66 af. 

Informateur

Oud-burgemeester Dick van Hemmen (66) van Nunspeet is als ‘externe CDA’er’ gevraagd als informateur de beoogde combinatie verder in te leiden. De VVD voelt zich voor het blok gezet: de liberalen hadden gepleit voor een tweede VVD-informateur. Net voor het uitbrengen van Jonks formatieadvies werden ze woensdagmiddag over Van Hemmens komst geïnformeerd en voor een gesprek op donderdag ‘ontboden’. 

 De irritatie daarover komt bovenop het maandag onder druk zetten van de VVD door het CDA via appjes. Het CDA zou de VVD voorhouden dat GroenLinks een ‘willig’ alternatief zou kunnen zijn, als de liberalen niet snel akkoord zouden gaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek