Volledig scherm
De gemeenten waarvan stemadviezen in de Stemwijzer te vinden zijn. © Stemwijzer.nl

Stemwijzers Kampen, Apeldoorn en Bronckhorst gelanceerd

De stemwijzers voor de gemeenteraadsverkiezingen in  Bronckhorst, Apeldoorn, Kampen, Staphorst en Lelystad zijn vandaag online gegaan. ,,Het was weer een race tegen de klok, maar het is gelukt. Altijd moeten er op het laatste moment nog logo's gewijzigd worden en hier en daar nog wat puntjes op de i", zegt Anita de Jong namens ProDemos, dat verantwoordelijk is voor www.stemwijzer.nl.

Stemwijzer geeft adviezen over 44 gemeenten. ,,Met twee andere partijen in de markt worden er in totaal over 128 gemeenten in Nederland stemadviezen gegeven".  De reden dat niet alle gemeenten meedoen heeft onder andere met geld te maken. Voor het maken van een Stemwijzer rekent ProDemos 10.000 euro, uitgaande van een gemeente met acht partijen.

Record

Volgens De Jong worden de adviezen veel gebruikt en gewaardeerd. ,,Vorig jaar bij de landelijke verkiezingen hebben 6,8 miljoen mensen gebruik gemaakt van Stemwijzer. Dat was een absoluut record voor ons."  Het bedrijf heeft er nu voor gezorgd dat de tests, waarbij deelnemers aan de hand van een waarde-oordeel over stellingen hun politieke voorkeur ontdekken, ook goed te maken zijn op een mobiele telefoon.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek