Volledig scherm
Jonge Winterswijkse stemgerechtigden krijgen een usb-stick. © Een USB-stick van Gemalto. EPA

Usb-stick lokt jongeren Winterswijk naar stembus

Een filmpje met een persoonlijke brief van de burgemeester en je stem uitbrengen in een uitgaansgelegenheid. Daarmee lokt de gemeente Winterswijk jongeren die op 21 maart voor het eerst mogen stemmen, naar de stembus.

WINTERSWIJK - Het verkieizingfilmpje van ruim vijf minuten bevat korte boodschappen van de zeven lijsttrekkers, met beelden van Winterswijk. De opnames zijn inmiddels gemaakt en worden binnenkort op usb-sticks gezet. Die worden begin maart verstuurd naar de circa tachtig 18-plussers, die in maart voor het eerst aan verkiezingen mogen meedoen. Ze krijgen daarbij een op naam gesteld schrijven van burgemeester Joris Bengevoord.

Uitgaan

Ook wordt uitgaansgelegenheid De Revolutie op de Markt tussen 17.00 uur en 21.00 uur ingericht als extra stembureau. ,,We willen zodoende een zo hoog mogelijk opkomst realiseren, zeker onder jongeren”, zegt woordvoerder Maurice Velthuis. In De Revolutie mag overigens iedereen zijn stem uitbrengen. Verder wordt de opkomst gestimuleerd met een extra stemlokaal in zalencentrum De Harmonie aan de Groenloseweg om zo de drukte bij obs De Bargerpaske te spreiden.

Hoe hoog de opkomst onder jongere kiezers doorgaans is, kan de woordvoerder niet zeggen, maar in 2014 bracht 58,6 procent van alle stemgerechtigde Winterswijkers hun stem uit voor de gemeenteraad.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek