Volledig scherm
© DE GELDERLANDER

Voorstel: Achterhoekse raad met ongeveer 50 leden

DOETINCHEM/BORCULO - Er komt een Achterhoekse raad bestaande uit ongeveer 50 leden. Deze raad moet zich gaan uitspreken over plannen van de Achterhoekse Board. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit een taak zou worden voor alle 171 Achterhoekse raadsleden, die een paar keer per jaar bijeen zou komen. 

In de nieuwe constructie zal elke partij, vertegenwoordigt in de zeven gemeenteraden, een lid afvaardigen aan deze Achterhoekse raad. Vermoedelijk zullen dat ongeveer 50 raadsleden zijn. Elk lid krijgt daarin een gewogen stem, in verhouding tot het aantal zetels dat een partij heeft in de raad. 

Dit wordt het aangepaste voorstel van Mark Boumans, als burgemeester van Doetinchem voorzitter van Regio Achterhoek. Doel van de Achterhoek Board is meer slagkracht te creëren en zo meer een eenheid te vormen in de richting van de provincie, Den Haag en Europa. Boumans wil het voorstel nog voor de verkiezingen inbrengen bij de raden. ,,Maar de nieuwe raden die na de verkiezingen ontstaan zullen er over beslissen'', zegt Boumans.

Berkelland

Zes gemeenten stemden eind 2017 in met het voorstel om een Board te vormen, gecontroleerd door een radenforum. Alleen Berkelland was het niet met dit voorstel eens, onder meer omdat het vond dat een radenforum met alle 171 raadsleden niet werkbaar vond. Even dreigde Berkelland ook buiten de boot te vallen. 

Boumans ging woensdagavond in gesprek met de raad van Berkelland, om zo deze gemeente binnenboord te houden. ,,Het is heel belangrijk dat de op een na grootste gemeente, Berkelland, meedoet aan de regionale samenwerking. Zonder Berkelland is de Achterhoek niet wat het als streek zou moeten zijn.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek