Volledig scherm
© ANP Lex van Lieshout

Ex-kandidaat Sagsu wil ton van Arnhem Centraal

DEN HAAG/ ARNHEM - Arnhemmer Mehmet Sagsu wil 100.000 euro van Arnhem Centraal, de partij die hem schrapte van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij overweegt de lokale lijst voor de civiele rechter te slepen.

Dat zei hij vrijdag bij de Raad van State in Den Haag, waar hij bezwaar maakte tegen een besluit van het centraal stembureau. Dat had de kandidatenlijst van Arnhem Centraal niet geldig mogen verklaren, vindt Sagsu. Het ging om een tweede kandidatenlijst waar zijn naam niet meer op stond. 

De leden van de partij hadden eerder een andere lijst goedgekeurd waar zijn naam nog wel op stond. Het bestuur van Arnhem Centraal besloot onder leiding van voorzitter Jan de Vos de naam van Sagsu echter te schrappen omdat hij zich laatdunkend en beledigend had uitgelaten over andere partijleden. 

Mail

Hij rakelde een affaire op rond het toenmalige partijlid Theodora Dijkema. Zij stuurde ooit als VVD-raadslid in Rhenen een anti-homo-mail. Volgens Sagsu is de definitieve kandidatenlijst nooit goedgekeurd door de ledenvergadering. De Vos zegt van wel. ,,Alles is keurig volgens de statuten gegaan.’’

De Raad van State wees Sagsu's bezwaar af.  Volgens de geschrapte nummer 7 op de kandidatenlijst van Arnhem Centraal had hij met voorkeursstemmen in de raad kunnen komen. Daarom eist hij mogelijk nog een schadevergoeding. ,,Vier jaar lang ruim 1.900 euro per maand’’, zo lichtte hij zijn claim toe.

Sagsu doet nu met een blanco lijst mee aan de verkiezingen. Arnhem Centraal probeerde donderdag nog vergeefs om via de Raad van State het opgestapte partijlid Rombout Garretsen van de kandidatenlijst te krijgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.