Volledig scherm
Een gezellige borrel na het sporten. Wat politiek Renkum betreft is deze 'derde helft' onaantastbaar. © Lex Halsema

Politiek Renkum blijft van de 'derde helft' af

OOSTERBEEK - Gezellig samen zijn na het sporten is belangrijk voor het verenigingsleven en de leefbaarheid van de Renkumse dorpen en daar hoort een biertje bij. Geen van de zeven Renkumse partijen ziet alcohol in sportkantines als een probleem.

De Gelderlander heeft in alle gemeenten waar de krant verschijnt een kieswijzer gemaakt, op basis van mede door lezers benoemde onderwerpen. Niet alle stellingen zijn voor die kieswijzer geschikt, bijvoorbeeld als alle zeven partijen hetzelfde standpunt innemen. In Renkum gaat dat op voor de stelling 'De gemeente moet alcoholgebruik in sportkantines verbieden.' Alle partijen kozen voor 'oneens'.  De 'derde helft' na het sporten is in Renkum, in tegenstelling tot in sommige andere gemeenten,  onaantastbaar.

Clubgevoel

Dat wil weer niet zeggen dat de partijen er verder niets over op te merken hebben. D66 wil gezond eten en drinken in sportkantines bevorderen. 'Maar gezellig samen zijn na het sporten is belangrijk voor het clubgevoel en de saamhorigheid en daar mag wat ons betreft best een biertje bij' schrijft D66.

De VVD stelt onomwonden tegen een verbod te zijn. 'Gezelligheid is belangrijk voor het verenigingsleven en daar hoort een biertje bij' stelt de VVD. Wel stelt de VVD dat overdadig alcoholgebruik in het bijzijn van kinderen onwenselijk is en dat de verantwoordelijkheid om daar op toe te zien bij de clubbesturen ligt.

GemeenteBelangen noemt de derde helft ook als een belangrijk onderdeel van het verenigingsleven en ziet de bestaande regelgeving als voldoende. 

Verboden

Het CDA wijst er op dat alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 al is verboden. 'En boven de 18 is het de eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker.'

GroenLinks wil ook niets van een verbod weten, maar die partij is wel voor extra toezicht op het verbod om alcohol aan jongeren onder de 18 te verkopen. Die partij is in Renkum dan ook de enige die op dit punt een rol voor de gemeente ziet. 

Verantwoordelijkheid

Volgens de PvdA is de gemeente niet bevoegd om zich met alcoholgebruik op de Renkumse sportparken te bemoeien. 'De verantwoordelijkheid voor het toezicht ligt bij de clubbesturen' stelt de partij.

Daar wijst ook de Partij Renkumse Dorpen op, net als de andere partijen ziet de PRD geen rol voor de gemeente als het gaat om alcoholgebruik in de sportkantines. 'Bovendien is het verkopen van alcohol aan jongeren onder de 18 al verboden. Het toezicht daarop is aan de clubs.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.