Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders (derde van links) met de kandidaten van de PVV in Arnhem. Van links naar rechts: Robert Sanders, Peter Henzen, Margreet Beernink, Coen Verheij (lijsttrekker), Geert van der Kemp en Tim Engelaar. © PVV

PVV Arnhem heeft meer ambities dan kandidaten

ARNHEM - Als de de PVV in Arnhem op 21 maart bij de verkiezingen voor de gemeenteraad meer dan zes zetels in de wacht sleept, dan raakt de beweging van Geert Wilders de resterende plekken in de raadzaal kwijt aan andere partijen. Je kunt niet meer zetels krijgen dan het aantal kandidaten op de kieslijst.

Zo zijn de regels bij verkiezingen, legt een woordvoerder van de raadsgriffie in Arnhem uit. De PVV doet aan de volksraadpleging mee met in totaal zes kandidaten, lijsttrekker Coen Verheij inbegrepen. Het zijn de mensen op de foto die PVV-leider Geert Wilders vorige maand wereldkundig maakte via Twitter.

Wilders stuurde op 22 januari via een reeks tweets de ploegen rond waarmee de Partij voor de Vrijheid in een beperkt aantal gemeenten in het land aan de raadsverkiezingen meedoet. Lijsttrekker Coen Verheij bevestigt dat de PVV in Arnhem meedoet met in totaal zes kandidaten.

Ambitie

De PVV'er kondigde bij zijn presentatie al aan dat hij in de Arnhemse gemeenteraad een factor van belang wil worden. Verheij sprak de ambitie uit op 21 maart meer stemmers aan zich te willen binden dan de 10.622 die vorig jaar voor de PVV kozen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. 

Deskundige rekenmeesters hebben becijferd dat de PVV met het aantal Arnhemse stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 lokaal op zeven tot acht raadszetels zou zijn uitgekomen. Daarbij tekenen ze aan dat zo'n som gelijk staat aan het vergelijken van appels met peren, maar het is op z'n minst een indicatie.

Peilingen

Bij landelijke peilingen is de aanhang van de PVV sinds maart 2017 inmiddels wel geslonken. Vooral Forum voor Democratie snoept aanhangers weg bij de beweging van Wilders, stellen analisten, maar de partij van Thierry Baudet doet in Arnhem lokaal niet mee. 

Verheij denkt niet dat hij door een succesvolle verkiezingsuitslag in de problemen komt. ,,Ik verwacht dat we genoeg mensen hebben’’, is de reactie van de Arnhemse PVV-lijsttrekker. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.