Volledig scherm
De 101, Arnhemse oudste trolleybus, op station Arnhem Centraal voor een toeristische rondrit door de stad. © POPOVA FOTOGRAFIE

Rijdende stembus in Arnhem leidt tot onvrede

ARNHEM - Er heerst onvrede over de toegankelijkheid van het rijdende stemlokaal dat Arnhem inzet op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Mensen met een rolstoel kunnen er wel stemmen, maar niet ín de bus.

Zij kunnen stemmen in een tent naast de bus - museumtrolley 101 uit 1949. Die mogelijkheid hadden Arnhem Centraal en de SP over het hoofd gezien toen ze woensdagochtend een actie begonnen om een reguliere lijnbus in te zetten als rijdend stemlokaal, zegt lijsttrekker Guus van der Laak van Arnhem Centraal.

Toen bleek dat ook ouderen en mindervaliden bij de stembustrolley terecht kunnen, is de actie afgeblazen. Arnhem Centraal is echter nog steeds niet gelukkig met de gang van zaken. ,,Wij vinden: gelijke monniken, gelijke kappen", zegt kandidaat-raadslid Bram Derix van Arnhem Centraal, samen met SP'er Martijn van Butselaar initiatiefnemer van de actie. 

Vlakke vloer

,,Voor de wet is iedereen gelijk", betoogt Derix. ,,Dan vinden wij het raar dat de een buiten moet stemmen en de ander wel de bus in kan." Als het aan hem ligt, wordt de klassieke trolleybus vervangen door een moderne, reguliere lijnbus, met een vlakke vloer.

Volgens de gemeente voldoet het trolleystembureau aan alle eisen. Voor mensen met een rollator worden speciale voorzieningen getroffen. ,,Alleen mensen met een rolstoel kunnen de bus niet in", zegt een woordvoerder. Het mobiele stemlokaal staat woensdag 21 maart op vijf verschillende plekken in Arnhem.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.