Volledig scherm
Sportdebat met alle lijsttrekkers in Theater Kees in Huissen. © DG

Steun in sportdebat voor terugkeer zwemles

HUISSEN - Veel partijen in Lingewaard blijken graag te willen dat zwemonderwijs weer op scholen wordt ingevoerd. D66, Lokaal Belang Lingewaard (LBL) en GroenLinks pleitten er woensdagavond voor tijdens het sportdebat in Theater Kees in Huissen.

Dat werd gehouden door Lingewaard Sport!, het platform van clubs dat bedoeld is om de onderlinge samenwerking te bevorderen. Lijsttrekkers van de negen partijen die meedoen aan de verkiezingen waren uitgenodigd. 

Léon Dekkers van D66 meent dat zwemles belangrijk is in een waterrijk gebied als Lingewaard, helemaal als je bedenkt dat zwemmen voor veel nieuwkomers een lastig verhaal is. Theo Aaldering van de VVD was sceptisch, hij stelde dat veel ouders er zelf in slagen hun kinderen naar zwemles te laten gaan. Maarten van den Bos van de PvdA verweet Johan Sluiter van LBL dat zijn partij als grootste nooit met voorstellen kwam om zwemles van de grond te krijgen.

Oliemannetjes

De politiek bleek tamelijk eensgezind als het om sport gaat. Zo omarmen ze allemaal de 'open club gedachte' zoals die bijvoorbeeld door voetbalclub GVA in Doornenburg uitgedragen wordt. Daar gebruiken meerdere clubs het sportpark en ontwikkelen ze samen nieuwe activiteiten, zoals de kerstrun. Veel partijen willen wel investeren in sport- en buurtcoaches die als een soort 'oliemannetjes' meer van dit soort samenwerkingen gaan aanzwengelen. Daar zijn er nu drie van in Lingewaard.

Droom

Ook was er veel steun voor turnclub SGS in Huissen, dat streeft naar een volwaardige accommodatie. Het huidige onderkomen aan de Langekerkstraat is te klein en verouderd, voor wedstrijden wijken leden uit naar Arnhem. Het CDA zou deze willen combineren met een hal voor OBC Huissen.

Eén vereniging mocht een droom 'pitchen', de Bemmelse wielerclub 't Verzetje. Felix Helmich van die club kreeg de handen op elkaar voor een autovrije parcours waarop jeugd veilig kan trainen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe