Volledig scherm
Jelle Hannema. © Rolf Hensel

Vitens vreest onkunde raadsleden

ARNHEM - Bij de komende verkiezingen in maart, kunnen kandidaten in de gemeenteraad gekozen worden die te weinig verstand hebben van ruimtelijke ordening. Bovendien worden gemeenten over een paar jaar verantwoordelijk voor het waterbeleid, maar zijn ze er dan mogelijk niet afdoende op voorbereid. Daardoor zou er niet genoeg oog voor het belang van drinkwater en waterwinvelden kunnen ontstaan. 

Die vrees spreekt Vitens-bestuurder Jelle Hannema uit in gesprek met De Gelderlander.

,,Als mensen zich afvragen 'Hoe stem ik?', dan zeg ik 'Stem voor water!', stelt Hannema, die sinds september aan het roer staat bij het Gelderse waterbedrijf, dat 5,6 miljoen Nederlanders van drinkwater voorziet. ,,Je ziet bij lokale verkiezingen dat personen vaak de doorslag geven in het debat. Kijk nou goed naar wie er kandidaat is, en wees daar kritisch op. Zodat niet straks industrie in de buurt van grondwaterwinning mogelijk wordt gemaakt, of andere activiteiten - ook ondergronds - die belastend kunnen zijn voor grondwater.’’

Drinkwaterbelang

Vanaf 2021 wordt de nieuwe Omgevingswet van kracht, weet ook Hannema. Die wet legt een veel grotere taak en verantwoordelijkheid bij gemeenten als het op ruimtelijke ontwikkeling aankomt. Het is die decentralisatie waar Vitens zich zorgen om maakt. ,,Dat is voor ons een serieus punt: wordt het drinkwaterbelang straks wel genoeg meegenomen bij ruimtelijke besluiten? Drinkwater moet beschermd worden in ruimtelijke plannen. Natuurlijk snap ik dat kiezers ook naar andere dingen kijken, maar neem dit mee. We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze leefomgeving."

Lees donderdag in de Gelderlander het volledige interview, of lees het in de online krant.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.