Volledig scherm
De ondertekenaars van het coalitieakkoord. © Gemeente Gennep

Coalitie wil Gennep naar hoger plan tillen in de komende vier jaar

GENNEP - Drie partijen CDA, SP en VVD gaan er de komende vier jaar voor zorgen dat de gemeente Gennep sociaal en economisch naar een hoger plan wordt getild. Dat is de belofte die de nieuwe coalitie doet in haar coalitieakkoord. Met Janine van Hulsteijn (VVD), Peter Lucassen (SP) en Rob Peperzak (CDA) als wethouders moet Gennep nog meer een een gemeente worden waar het goed wonen, werken en recreëren is.

De coalitie presenteerde op Koningsdag haar ambitieuze plannen in het oude stadhuis van Gennep. Inwoners van alle kernen mogen erop rekenen dat de nieuwe club over vier jaar een aantal zaken geregeld heeft. Gennep zal leefbaarder, socialer, veiliger, bruisender, duurzamer en klantgerichter zijn. 

CDA, SP en VVD hadden in hun verkiezingsprogramma een aantal partij-specifieke wensen. Grote delen daarvan zijn opgenomen in het nu gepresenteerde bestuursmenu. 

Voor het CDA is het verstevigen van de leefbaarheid van de kernen van groot belang. En ziedaar: het verruimen van het woningaanbod in de kernen, zorgen voor een deugdelijk dorps- of ontmoetingshuis in elke kern en het steunen van (sport)clubs staat met stip in het program. 

Volledig scherm
De partners in de coalitie op een rijtje. Vanaf links: Janine van Hulsteijn (VVD), Rob Janssen (SP) en Jacques van Bergen (CDA). Luc Brouwers ( tussen Janssen en Van Bergen) vormt met zijn PvdA-fractie en D66 straks de oppositie in de raad. Van Hulsteijn wordt wethouder. © Hai Voeten / DG

De SP wil in de nieuwe bestuursperiode - net als in de vorige - meer inzetten steun voor minder draagkrachtigen. Bijvoorbeeld door de gemeentelijke tegemoetkoming in de zorgverzekering voor minima te verhogen. Het sociale gezicht van de gemeente moet volgens SP extra te zien zijn aan extra geld voor de jeugdzorg, sociale werkvoorziening en toeleiding naar betaald werk. 

De VVD kan in het programma de aanpak van de verkeersveiligheid, meer handhaving om de gemeente veiliger te maken en de verlaging van de lasten voor inwoners en bedrijven aftikken. 

De drie partijen die samen de coalitie vormen zijn ervan overtuigd dat de gekozen richting ook de overige partijen in de gemeenteraad zal aanspreken. D66 (3 zetels) en PvdA (2 zetels) krijgen volgens de coalitie voldoende handvatten geboden om aan te haken in een constructieve samenwerking. 'We hebben toegewerkt naar een programma dat kan rekenen op brede bestuurlijke steun', is te lezen in het programma voor de komende vier jaar. 

Nieuw

De coalitie  begint met een college dat voor de helft nieuw is. Burgemeester Peter de Koning is de vaste factor. Peter Lucassen (SP) treedt aan voor een tweede termijn. Rob Peperzak (CDA) is een relatieve nieuwkomer. Hij is sinds enkele jaren lid van CDA en is inmiddels voorzitter van de Gennepse afdeling. Janine van Hulsteijn is een bekend gezicht in de Gennepse politiek. Zij was fractievoorzitter voor haar partij en zal nu dus als wethouder aantreden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland