Volledig scherm
Ingrid Voncken, CDA-wethouder in Sint Anthonis, keert zoals het er nu naar uit ziet niet meer terug in het college van burgemeester en wethouders. Een job als raadslid ziet ze niet zitten, liet ze eerder weten. © Gemeente Sint Anthonis

'Deur voor CDA dichtgesmeten'

SINT ANTHONIS - Het CDA won de verkiezingen in Sint Anthonis, kreeg er een zetel bij én de regie bij de coalitieonderhandelingen, maar staat nu toch buitenspel.

SAN, de partij waar tot voor kort mee werd samengewerkt, heeft te kennen gegeven daar geen trek meer in te hebben, laat het CDA weten. SAN wil proberen om er met de VVD uit te komen. Samen hebben die twee partijen een krappe meerderheid in de gemeenteraad van Sint Anthonis.

Het CDA stelt 'teleurgesteld' te zijn en de gesprekken tussen SAN en VVD af te wachten. Mochten die tot niets leiden, dan zijn de christendemocraten alsnog bereid met beide partijen rond de tafel te gaan zitten om tot 'een breed gedragen coalitie te komen die aansluit bij de voorkeur van de inwoners van de gemeente Sint Anthonis'.

Mooie woorden, maar nu is er even vooral ergernis over de houding van SAN. ,,Samenwerking is niet eens op inhoudelijke gronden afgewezen", zegt CDA-bestuurslid Paul Egelmeers. ,,De deur is voor ons dichtgesmeten."

Het CDA met zeven zetels en SAN met zes zijn veruit de grootste partijen in de gemeente Sint Anthonis. Daar steken de twee zetels van de VVD schril bij af. ,,Een stabiel en kwalitatief goed bestuur wordt op het spel gezet."

Het CDA had een onpartijdige informateur aangesteld om de coalitieonderhandelingen te leiden, maar al snel werd duidelijk dat SAN de samenwerking van de afgelopen jaren wilde ontbinden. ,,We hebben nog gevraagd om een aanvullend gesprek, maar er wordt categorisch nee gezegd. Dat getuigt van weinig respect", vindt Egelmeers.

Hij vindt dat de houding van SAN geen recht doet aan 'de opdracht van de kiezer', die de twee partijen niet voor niets de grootste maakte. Dat is ook de reden dat het CDA er niet voor koos met de VVD in zee te gaan om een plaats in de collegebanken te houden. ,,Dit is een principiële kwestie.''

Het CDA erkent dat de afgelopen jaren niet alles soepel is verlopen. Er waren wisselingen in het college door ziekte, en in een samenwerking moet je nou eenmaal compromissen sluiten en incasseren, stelt de partij. Om eraan toe te voegen dat er samen ook successen zijn geboekt.

SAN wil, ondanks aandringen, nog  niet reageren.

De VVD wel. Die partij ziet het wel zitten om met SAN in het coalitiebootje te stappen. ,,SAN heeft een voorkeur voor ons", zegt fractievoorzitter Jeroen van Acquoij. ,,We denken dat we er wel uit komen. We hebben er vertrouwen in dat we tot werkbare afspraken kunnen komen." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland