Volledig scherm
De beoogde partners in de coalitie op een rijtje. Vanaf links: Janine van Hulsteijn (VVD), Rob Janssen (SP) en Jacques van Bergen (CDA). Luc Brouwers ( tussen Janssen en Van Bergen) vormt met zijn PvdA-fractie en D66 straks de oppositie in de raad. © Hai Voeten / DG

Formatie begint: CDA wil in Gennep gaan regeren met SP en VVD

GENNEP - Het CDA in de gemeenteraad van Gennep mikt op een coalitie met SP en VVD. Dat heeft woordvoerder Jacques van Bergen donderdagavond kenbaar gemaakt tijdens de raadsvergadering. 

 Volgens Van Bergen is de keuze voor de SP en de VVD een logische zet.  ,,Al voor de verkiezingen bleek dat deze drie partijen in hun opvattingen dicht bij elkaar liggen. In onze eerste gesprekken hebben we gemerkt dat er een heel goede klik is.'' Een coalitie van CDA, SP en VVD heeft met 12 van de 17 zetels een ruime meerderheid in de raad. ,,We hebben met alle partijen gesproken in een open en constructieve manier. Een coalitie met SP en VVD doet recht aan de uitslag van de verkiezingen.'' Dat zijn ook de drie partijen die als grootste uit de verkiezingen zijn gekomen. 

Overeenkomsten

Van Bergen benadrukt dat een coalitie van de grootste partijen oog wil hebben voor het belang van iedereen. ,,Daar hechten we aan. Wij hebben als CDA in de afgelopen twee jaar ook heel goed kunnen samenwerken met de coalitie van SP, D66 en KERN terwijl we er geen deel van uitmaakten. We willen een ambitieus college vormen. Maar wel de belangen van alle partijen respecteren en er rekening mee houden. We richten ons op de overeenkomsten en sturen niet op de onderlinge verschillen. Dat uitgangspunt moet ook duidelijk spreken uit het coalitieprogramma.''

De CDA-voorman hoopt al in de volgende raadsvergadering van 23 april een nieuwe coalitieprogramma voor 2018-2022 te presenteren. Ook het nieuwe college van burgemeester en wethouders zou dan al gepresenteerd kunnen worden. Wie daarvoor de beoogde kandidaten zijn is nog niet bekend. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland