Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

Broekie als wethouder geeft reuring in de raad

Hij is maar net tiener-af en nu al bijna-wethouder. De 21-jarige Peter Raaijmakers maakt binnenkort deel uit van het dagelijks bestuur van Sint-Michielsgestel. Dat kan niet goed gaan, vreest de oppositie.

Quote

Het lijkt wel een stageplek voor een student

Waanzin, roept de oppositie in Sint-Michielsgestel. Een wethouder aanstellen die nauwelijks ervaring heeft. Dat is vragen om ongelukken. Het voornemen van PPA om voor de jonge Raaijmakers te kiezen, sloeg bij de oppositiepartijen in als een bom. ,,Echt ongelooflijk... een onverstandige keuze om een oneraren iemand een wethouderspost te geven'', vond de PvdA. ,,Het lijkt wel een stageplek voor een student'', vonden anderen.

Zijn eigen lokale partij PPA (Politieke Plaatselijke Alliantie) denkt er anders over. ,,Elke bestuursperiode sneuvelen er in Nederland tientallen oudere wethouders op allerlei politieke dossiers. Ouder zijn of jong, dat is geen garantie voor succes", zegt wethouder Ed Mathijssen van de PPA.

Hobbels

Raaijmakers is al drie jaar raadslid. Hij was 17 toen hij werd gekozen, maar moest net als Lilian Marijnissen (SP) wachten om als 18-jarige de raad in te mogen. De student bestuurskunde in Nijmegen reageert - als een volleerd politicus - omfloerst: ,,Het coalitie-akkoord en de portefeuilleverdeling moeten nog rondkomen. En dan op 25 april pas de benoeming. Die hobbels moeten nog worden genomen. Daarna wil ik met iedereen praten over jong wethouder worden."

Ed Mathijssen: ,,Kwaliteit heeft hij. Verbindend vermogen ook, én hij staat midden in de samenleving, weet wat er leeft en speelt in de gemeente. We onderhandelen nu nog over de portefeuilleverdeling en het coalitie-akkoord. Maar we denken voor hem een passende portefeuille te kunnen maken. Dat is onderdeel voor het succes."

Deeltijd

Quote

Wethouder worden is niet zo moeilijk. Het is veel moeilijker na vier jaar nog eens wethouder te worden

Harrie Timmermans

Mathijssen is druk met de formatie van een nieuwe coalitie in Sint-Michielsgestel. Samen met CDA en VVD heeft de lokale partij 13 van de 21 zetels. En omdat de lokalen 7 zetels haalden, levert deze partij twee wethouders. Naast Mathijssen nu dus ook Peter Raaijmakers (21) uit Den Dungen die als deeltijdwethouder aan de slag gaat voor 60 procent. Mathijssen stapte zelf zestien jaar geleden vanuit het bedrijfsleven in de politiek. Hij gaat zeker het handje niet vasthouden van de jonge Raaijmakers. ,,Ik wil wel zeggen: we hebben het als partij al eerder ooit gedaan op deze manier."

Harrie Timmermans, gemeentesecretaris gemeente Heusden, deed in 1994 hetzelfde als Peter Raaijmakers. Hij was ietsje ouder: 23 jaar en werd wethouder in Oirschot voor de Onafhankelijke Jongeren Oirschot. ,,Heel goed dat Sint-Michielsgestel deze weg kiest. Wethouder worden is niet zo moeilijk. Het is veel moeilijker na vier jaar nog eens wethouder te worden. Dan rekent de kiezer je namelijk af op je daden. Ik zou Raaijmakers willen zeggen: kijk naar de oude rotten en leer ervan, maar probeer de frisheid van de jeugd te behouden en kies je eigen weg."

Bestuurskundige lokale democratie Julien van Ostaaijen van de Tilburg University over jonge wethouders: ,,In zijn algemeenheid is wethouder worden een beloning voor goed raadslidmaatschap. Maar in feite is dat een beetje krom. Want een goede wethouder vraagt om andere kwaliteiten dan een goed raadslid. De meeste wethouders in Nederland zijn gemiddeld iets boven de vijftig. Dus 21 jaar is wel jong."Toch hoeft dat volgens Van Ostaaijen niets uit te maken.