Op de roltrap met Mark Buck: 'Wijkbewoners hun eigen omgeving laten invullen'

DE ROLTRAPPITCHNIJMEGEN - Wat willen de lijsttrekkers met Nijmegen? Waarom verdienen zij jouw stem? De Gelderlander geeft ze een halve minuut om dat uit te leggen: ze pitchen hun verhaal op de roltrap van de Marikenstraat. Vandaag de derde: Mark Buck van het CDA.

Naam: Mark Buck (26).
Partij: CDA.
Burgerlijke staat: Vrijgezel.
Kinderen: Geen.
Geloof: RK, ik ga elke zondag naar de kerk.
Opleiding: Bestuurskunde op de Radboud Universiteit.
Beroep/werk: Adviseur governance cultuur en organisatie bij Verus, de koepel voor christelijke scholen.
Inkomen: Meer dan genoeg.

Wijk: Benedenstad.
Vervoermiddel: Binnen Nijmegen de fiets, zeker met mooi weer. Buiten Nijmegen de auto. Sinds een halfjaar heb ik een nieuwe Opel Crossland, omdat ik veel moet reizen voor mijn werk. Een aantal keren achter elkaar rijd ik naar Friesland bijvoorbeeld. Er staat nu al 25.000 kilometer op de teller.
Vakantiebestemming: Provence, Zuid-Frankrijk. Vanwege de sfeer en hoe het er ruikt.

Lievelingseten: een goede Italiaanse lasagne bolognese.
Van welke muziek houdt u het meest: Klassiek: Schubert pop: Wende Snijders.
Wat is uw favoriete deugd: Rechtvaardigheid.

Wat is uw meest kenmerkende karaktertrek: Ik houd ervan om tempo te maken en veel dingen tegelijk te doen. 
Wat is uw grootste gebrek: Ongeduldig. Ik wil wel eens te snel gaan.

Wie is uw favoriete schrijver of dichter: Remco Campert. Ik ben een boekenverzamelaar van Nederlandstalige literatuur en poëzie. Ik heb bijvoorbeeld alle eerste drukken van Bloem. 
Uw favoriete kleur: Blauw.

Waar heeft u de meest intense hekel aan: Mensen die zichzelf niet zijn.
Waar heeft u spijt van: Spijt is zonde van de tijd.
Vriendschap: Zeer belangrijk. Remco Campert noemt het in zijn laatste dichtbundel 'de hoogste vorm van liefde'. Dat gaat misschien wel ver. Vrienden zijn mensen die me met beide benen op de grond houden.

Nijmegen is voor mij de stad van: De stad waar ik ongelooflijk veel van houd. Paul Begheyn verwoordde het mooi: Ik ben Limburger van geboorte en Nijmegenaar van begeerte.
Politieke inspirator: Mijn twee grootvaders. De één had een dekenfabriek en was sociaal ondernemer. Het hele dorp werkte er, ook mensen met minder capaciteiten. De andere grootvader was mijnwerker en later tuinman toen de mijnen waren gesloten. Hij heeft tot zijn 78ste doorgewerkt.
Wat is uw idee van geluk: Iedere dag wakker worden in Nijmegen en mijn zegeningen tellen.

Politiek doel nr. 1 voor de komende vier jaar in Nijmegen: De wijken de kans geven hun eigen omgeving in te vullen met een eigen budget.
Prioriteiten 2 en 3: De zorg in Nijmegen betaalbaar en in stand houden, met ook aandacht voor de mantelzorgers. En: Investeren in sportclubs, want dat zijn de nieuwe kerken. Daar komt de maatschappij samen.  
Wat zou u doen met 10 miljoen: Het huis kopen dat ik nu huur en verder gewoon doorwerken en doorgaan met politiek.
Wat is uw motto: Festina lente: haast u langzaam.

Dit is een aflevering in een serie die ook in de papieren krant verschijnt. De vragen zijn deels gebaseerd op de beroemde 'Questionnaire' van de Franse schrijver Marcel Proust.

Volledig scherm
Mark Buck. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.