Volledig scherm
© Foto Jan Bouwhuis

Politiek in Tiel wil paal en perk stellen aan borden, maar nu even niet

TIEL - Een opgeruimde uitstraling van Tiel is een speerpunt deze verkiezingen. Om reclame voor zichzelf te maken, gooien politieke partijen hun principes echter even overboord. Zo verrommelen tal van sandwichborden het straatbeeld en kladt de PvdB zelfs op de stoep.

Het terugdringen van reclameborden in de stad is al langer een politiek item. Verbieden gaat de meeste partijen te ver, blijkt uit de kieswijzer van De Gelderlander, al zijn de PvdA, GroenLinks en CDA daar wel voor. De andere partijen vinden dat te ver gaan, maar vinden wel dat de huidige wildgroei moet worden tegengegaan. Een maximum aan borden en meer welstandseisen, is het devies.

Tiel heeft gekozen voor centrale verkiezingsborden aan de invalswegen, waarop netjes recht naast elkaar de posters van de negen deelnemende partijen zijn geplakt. Maar daar houden de meeste partijen het niet bij.

Horizonvervuiling

Met name D66 heeft veel sandwichborden geplaatst met gezichten van de lokale kopstukken erop, terwijl juist die partij een kruistocht voerde tegen de overmaat aan borden in Tiel. ,,Het is ook horizonvervuiling", geeft lijsttrekker Ton Zuidema toe. ,,Maar als je niets extra zou doen, naast de centrale verkiezingsborden, prijs je jezelf uit de markt." Hij vindt ook niet dat de principes van de partij erg geweld aangedaan wordt. ,,Het is maar eens in de vier jaar en na twee weken halen we ze gewoon weer weg."

Rebels

De Partij van de Burgers komt dit jaar met een noviteit. Met sjablonen zijn her en der voetstappen en het logo van de partij op straat aangebracht. ,,We proberen op een andere manier onder de aandacht te komen", reageert lijsttrekker Carla Kreuk. ,,Iets ludieks, een beetje rebels dat past wel bij ons." Overigens heeft de partij een vergunning aangevraagd en gekregen voor de uitingen op straat. Kreuk: ,,We houden ons keurig aan de regels. Het is een soort stoepkrijt, één regenbuitje en het is weg."

De kruistocht tegen de overvloed aan (reclame)borden in de stad heeft overigens nog niet zoveel opgeleverd. Wel komt er dit voorjaar een voorstel om het plaatsen van de sandwichborden aan te pakken. Momenteel is de enige regel hiervoor dat ze het verkeer niet mogen belemmeren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland