Volledig scherm
© Rias Immink

Raad wil een akkoord voor iedereen

CULEMBORG - Geen dichtgetimmerd akkoord meer waarin een paar politieke partijen afspreken wat er de komende tijd gaat gebeuren. Culemborg denkt serieus na over een raadsakkoord. Dat betekent meer invloed voor alle Culemborgse inwoners. 

Nu is het nog zo dat na verkiezingen alleen de nieuwe coalitiepartijen met elkaar afspreken wat er de komende periode wel en niet wordt uitgevoerd. Dat komt vervolgens in een coalitieprogramma te staan. Oppositiepartijen komen daar niet of nauwelijks tussen met hun programmapunten. 

Bij een raadsakkoord sluiten alle fracties een overeenkomst op hoofdlijnen. Dat geeft meer vrijheid in de raadzaal. De vraag is of dat in Culemborg mogelijk is. Diverse partijen hebben al hun enthousiasme geuit over het idee. Maar, constateert burgemeester Gerdo van Grootheest: ,,Er zijn grote overeenkomsten tussen de partijen, maar ook grote verschillen." Over één ding zijn ze het allemaal eens: er moet een onafhankelijke informateur komen die praat met alle partijen en kijkt wie met wie wil samenwerken. Elke partij mag maximaal één kandidaat voordragen. Uiteindelijk bepalen de partijen samen wie het wordt. Dit gebeurt op 29 maart, als de nieuwe raad wordt geïnstalleerd. 

De informateur is ook degene die kijkt of een raadsakkoord mogelijk is en welke partijen het best met elkaar kunnen samenwerken in een college. Drie weken nadat de informateur is gekozen, op 19 april, geeft hij of zij in de raadsvergadering aan welk scenario het meest haalbaar is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland