Volledig scherm
Jan Woldberg (links) en Nees van Wolfswinkel. © Foto Raphael Drent

SGP en PvdA: 'Een zure tijd. Maar in een goed huwelijk gebeurt wel-eens wat'

INTERVIEWNEDER-BETUWE - De veruit grootste partij van Neder-Betuwe SGP en de PvdA, de enige linkse partij van de gemeente Neder-Betuwe, kleuren refo-rood. Ze maken zich op voor de raadsverkiezingen. 

Nees van Wolfswinkel (SGP) en Jan Woldberg (PvdA) ogen ontspannen. Dat was ruim een jaar geleden wel anders, toen een breuk in de coalitie een einde maakte aan jarenlange samenwerking in een refo-rood college.

'Zure tijd' 

Woldberg: ,,Een zure tijd. Maar in een goed huwelijk gebeurt wel-eens wat, zelfs een scheiding. En als je daar in de politiek niet tegen kunt, moet je niet meedoen." Van Wolfswinkel: ,,Je moet het zakelijke en menselijke gescheiden houden. Ik heb altijd goed met Jan kunnen opschieten."

Woldberg: ,,We zijn een stabiele partij en naast een grote SGP heb je ook PvdA nodig." Van Wolfswinkel: ,,De burger spreekt en dat geeft ook een verplichting. Natuurlijk zijn we er in het college voor alle inwoners. Maar ik ga geen principes overboord gooien."

Tweedeling

Woldberg: ,,Neder-Betuwe heeft meer rood nodig, omdat wij opkomen voor het verenigingsleven. We zijn bang dat er een tweedeling ontstaat in Neder-Betuwe. Kerkelijke mensen hebben hun eigen verenigingen en dat is mooi, maar je moet samen naar elkaar omkijken, de dorpen leefbaar houden."

Van Wolfswinkel: ,,Wij ervaren helemaal geen tweedeling." Woldberg veert op: ,,Dat is nou juist het probleem!" Van Wolfswinkel: ,,Ik hoor dat ook van niemand die ik spreek. En je moet oppassen dat je dat idee niet te veel voedt. Dat geeft negativiteit."

Ontmoeten

Woldberg: ,,Ik bedoel het niet negatief. Maar het is een feit dat jongeren van verschillende achtergronden elkaar weinig ontmoeten. Bij de jongerendebatten zien we hoe goed het is dat ze met elkaar in contact komen. Dat kan toch ook op school, of een sportvereniging?"

Van Wolfswinkel: ,,Ik heb zelf in Wageningen op een gewone christelijke school gezeten en dat heeft me gevormd. Aan de andere kant ben ik blij dat we hier eigen reformatorische scholen hebben. En wat de sport betreft: veel jongeren hier kiezen al op jonge leeftijd voor een baantje in de supermarkt of bij een boomkweker. Ook prima, toch."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland