Volledig scherm
Onkruidbestrijding © Cor de Kock

Verkiezingsbelofte: meer geld voor onkruidbestrijding in Buren

MAURIK - Zes van de zeven politieke partijen in de gemeente Buren vinden dat er meer geld moet worden vrijgemaakt voor het bestrijden van onkruid en onderhoud van openbaar groen. 

Ruim 1,3 miljoen euro betaalt Buren jaarlijks om het openbaar groen bij te laten houden. Uit rapporten blijkt dat Avri de werkzaamheden naar behoren uitvoert, toch is de onvrede over met name woekerend onkruid het afgelopen jaar toegenomen. Inwoners die zich storen aan het ongewenste groen meldden zich bij Avri, de gemeente en lokale politici. Fractievoorzitters van zes Burense partijen geven in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in de kieswijzer van de Gelderlander aan dat de gemeente meer geld moet vrijmaken om het groen te onderhouden.

Klachten

Gemeentebelangen stelt veel klachten te horen van burgers en de partij wil daarnaar luisteren. PCG wil enkel plekken aanpakken die nu niet goed worden onderhouden.

VVD is als enige niet voornemens de portemonnee te trekken: ,,Er is altijd ruimte voor verbetering, maar dat los je niet op met meer geld. Tijdens de jaarlijkse evaluaties scoort de AVRI beter dan de afgesproken normen. Soms kan het gebeuren dat er plekken zijn in onze gemeente die niet voldoen aan de gewenste kwaliteit. Het meldingssysteem werkt goed en problemen worden snel opgelost’’, zo luidt het argument van de partij.

VVD-lijsttrekker Sietske Klein is er van overtuigd dat veel partijen na de verkiezingen terugkrabbelen als het gaat om extra geld voor groenonderhoud, zeker gezien de matig gevulde bankrekening van Buren. ,,Het is in verkiezingstijd makkelijk roepen, maar daar doe ik niet aan mee. Niemand weet waar het geld - we hebben het toch al gauw over tonnen - vandaan moet komen.’’

Biodiversiteit

Hoewel zes partijen dus aangeven bereid te zijn meer te investeren, worden ook kanttekeningen geplaatst. PvdA gemaakte afspraken nog eens ophelderen en met inwoners samen prioriteiten bepalen. Partij voor de Dieren en D66 willen de biodiversiteit vergroten door wilde bloemen in te zaaien en beplantingsprojecten te starten.

Volledig scherm
Kieswijzer DG © DG

De discussie over het groen is een van de onderwerpen die besproken wordt tijdens het Gelderlander Verkiezingsdebat, komende woensdag. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland