Volledig scherm
Dennis Gudden © Foto D66 Wageningen

Beoogde coalitie denkt aan brede 'bakfietspaden', zorg op maat en basisinkomen in Wageningen

WAGENINGEN - Er werd wat lacherig over gedaan tijdens de coalitiebesprekingen deze week ('we schijnen een bakfietsstad te zijn') maar de beoogde 'kettingkastcoalitie' wil zeker werk maken van bredere fietspaden om de Wageningse fietsfiles te bestrijden.

De sfeer tussen de beoogde coalitiepartners GroenLinks, D66, PvdA en CU was prima, meermalen werd geconstateerd dat de partijen het met elkaar eens zijn. Iedereen wil een stadsecoloog en het woord 'fiets' viel vele malen vaker dan auto. 

Rollator

Maar er zijn nog wel wat noten te kraken alvorens er een inhoudelijk coalitieakkoord ligt. Met name D66 wil op het terrein van financiën helderheid. En PvdA en D66 lijken wat verschillend te denken over hoe zorg aangeboden kan worden aan Wageningers. D66 denkt dat maatwerk de juiste aanpak is, waarbij zorgvragers zelf aan kunnen geven wat ze nodig vinden. En ziet daarbij, zoals Dennis Gudden het formuleerde, een 'fundamenteel verschil' met de PvdA. Die partij denkt dat sommige mensen daar meer hulp en ondersteuning bij nodig hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om het aanvragen van rollators. De ene burger is daar handiger in dan de andere, zegt de PvdA. 

Kerken

D66 vraagt zich af hoe het de nieuwe coalitie moet gaan lukken om de verschillende 'bubbels', waarin gelijkgestemde Wageningers in eigen kringetje leven, elkaar toch ergens te laten ontmoeten? ,,Kerken lenen zich daar bij uitstek voor. Welkom'', zei Monique Heger (ChristenUnie).

Quote

Wageningen wil eerste gemeente zijn met basisinko­men

Dennis Gudden (D66)

D66 heeft hoge verwachtingen van het bijstandsexperiment Vertrouwen Werkt dat in Wageningen nu loopt. Gudden: ,,We hopen straks de eerste gemeente in Nederland te zijn die het basisinkomen in gaat voeren.''

Betaald

Als alle nu geuite ambities worden doorberekend moet duidelijk worden hoe dat allemaal betaald kan worden. Ook als de onroerend zaak belasting verhoogd gaat worden. Dan moet gekozen worden en zal blijken of de eensgezindheid tussen de beoogde coalitiepartijen overeind blijft.

Op 21 april wordt al gesproken over de portefeuilleverdeling tussen de beoogde wethouders. Dit op verzoek van Monique Heger (ChristenUnie), die de week daarna verhinderd is. Formeel is nog steeds niet bekend wie er namens PvdA en CU wethouderskandidaat zijn. Voor GroenLinks (Lara de de Brito) en D66 (Dennis Gudden) zijn dat de zittende wethouders.

Zaterdag vergaderen de vier partijen verder, vanaf 10 uur live te volgen in het stadhuis of via de website wageningen.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei