Volledig scherm
Raadhuis Ede. © Google Streetview

Ede krijgt weer coalitie zonder SGP en VVD

EDE - ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, GroenLinks en D66 gaan een nieuwe coalitie vormen in Ede. Dat is het resultaat van een verkenning van informateurs Peter Schalk en Gerhard van den Top. 

De vijf partijen bezetten 24 van de 39 zetels in de gemeenteraad. De informateurs adviseren om een formateur van ChristenUnie-huize te kiezen om het college samen te stellen en een bestuursakkoord op te stellen.

Tijdens de besprekingen die Schalk en Van den Top de afgelopen week voerden met de partijen kwam naar voren dat er onder de fracties onvoldoende draagvlak is voor de vorming van een college waaraan de drie grootste partijen, SGP, ChristenUnie en het CDA, zouden deelnemen. Daarnaast werd duidelijk dat de VVD en GroenLinks niet met de SGP wilden regeren. 

Eerste keer voor GroenLinks

Uiteindelijk kwamen de formateurs tot de genoemde combinatie, waarbij de deelname van D66 het meest verrassend is. Dat leek in een eerder stadium buiten de boot te vallen. Dat lot was nu uiteindelijk net als vier jaar geleden aan de SGP (net als toen de grootste partij) en VVD beschoren. 

GroenLinks, de grote winnaar van de verkiezingen op 21 maart, doet voor het eerst mee in het Edese college. Het neemt de plaats is van de PvdA dat na de pijnlijke nederlaag geen collegeverantwoordelijkheid wilde nemen. De andere vier partijen zitten ook al in het huidige college.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei