Volledig scherm
Het gemeentehuis van Veenendaal. © Herman Stöver

Geheim gesprek over Veenendaalse coalitie valt niet goed bij iedereen

VEENENDAAL - Een 'geheime' tussenstap in de Veenendaalse coalitiegesprekken. Niet alleen geheim voor de bewoners van Veenendaal maar ook voor zeven van de elf partijen in de gemeenteraad. Die stap is niet goed gevallen bij diverse partijen in de raad.

Een nieuwe coalitie van ChristenUnie, SGP, VVD en ProVeenendaal. Met dat voorstel kwam informateur Wouter de Jong afgelopen woensdag naar buiten als meest voor de hand liggende combinatie. En zijn bevindingen presenteerde hij donderdagavond aan de gemeenteraad. SGP en VVD zaten de afgelopen vier jaar ook al samen in het college van B en W,  ProVeenendaal stapte in 2016 uit de coalitie en werd opgevolgd door de ChristenUnie. 

De Jong had wel een tussenronde met gesprekken nodig met de vier partijen die een coalitie willen vormen, Niet zo verwonderlijk gezien de gebeurtenissen toen ProVeenendaal-wethouder Frits Beckerman door de wethouders van VVD en SGP (en die van CDA en D66) tot persona non grata werd verklaard. Het betekende de val van het college en dat moet nu voorkomen worden.

Geheim

Maar Lokaal Veenendaal vindt die geheime tussenstap juist bijzonder storend. ,,Dat is gebeurd zonder medeweten van de overige onderhandelaars, dat riekt naar achterkamertjes", aldus Kees Lochtenberg. Bovendien mist hij de namen van de wethouderskandidaten in het verslag. Ook D66 was verbaasd dat het om een geheimzinnige en besloten tussenronde ging en het CDA was benieuwd naar de reden van die geheimhouding.

Volgens informateur De Jong was dat een dilemma om die tussenronde 'geheim' te houden. ,,Ik zag onuitgesproken problematieken en ik moet eerst even mensen in de ogen kijken." Volgens De Jong ging het om vertrouwelijk overleg en kwetsbare zaken. ,Om die in openbaarheid te behandelen vond hij niet de juiste keuze." De Jong vond het niet zijn taak om te zeggen wie de wethouderskandidaten zijn. ,,Dat is aan de partijen zelf."

Wethouders

Bij de SGP en de ChristenUnie zijn de zittende wethouders (Marco Verloop en Engbert Stroobosscher) de aangewezen kandidaten, Martijn Beek is dat voor ProVeenendaal. Omdat bij de VVD wethouder Arianne Hollander al aan had gegeven niet nog eens wethouder te willen worden, ligt daar de weg open voor lijsttrekker Dylan Lochtenberg.

De verslagen van de gesprekken tussen de informateur en de partijen worden alsnog vrijgegeven na een voorstel van de hele raad. Wel nadat er wat namen weg gegumd worden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei