Volledig scherm
Jesse Klaver. © REUTERS

Internationale media: Jesse Klaver is de Nederlandse Trudeau

Internationale media vallen sinds de verkiezingen van woensdag over elkaar heen om vergelijkingen te trekken tussen Jesse Klaver (GroenLinks) en de Canadese premier Justin Trudeau. Niet alleen zijn ze allebei progressief, ze lijken ook nog eens als twee druppels op elkaar, aldus onder andere The Daily Mail, Mashable en Time.

,,Vergeet Justin Trudeau, deze Nederlandse politicus gaat het hart van het internet veroveren", kopt Mashable. De online magazines schrijven over de 'historische overwinning' van GroenLinks onder de leiding van Klaver en over de politieke overeenkomsten tussen de twee mannen. Ze vechten allebei voor de rechten van vluchtelingen en tegen populisme van rechts.

Ook op Twitter gaan foto's van Klaver en Trudeau zij aan zij rond, terwijl  mensen zich afvragen of de twee toevallig familie van elkaar zijn. Zelfs hun nonchalante kledingstijl tijdens ontmoetingen met kiezers - een overhemd met de bovenste knoopjes open - komt overeen. Aangezien Klaver met zijn 30 jaar vijftien jaar jonger is dan de 45-jarige Trudeau, wordt vooral gegrapt over hem als 'jongere broer' van de Canadese politicus.

In een interview reageerde Klaver al op de vergelijking: ,,Ik ben erg jaloers op de spieren van Justin Trudeau, want ik ben lang niet zo gespierd als hij", grapte hij. Trudeau is onder meer dol op boksen en yoga.

  1. Halloweenfanaat transformeert pompoenen in horrorkunstwerken

    Halloweenfanaat transformeert pompoenen in hor­ror­kunst­wer­ken

    Pompoenen spelen al sinds mensenheugenis eind oktober de hoofdrol tijdens griezelfeest Halloween. Met wat inkepingen plus wachinelichtjes is de kalabas-achtige simpel te transformeren in een enge interieuraccessoire. Maar en zijn ook creatievelingen die veel meer kunnen met het knaloranje cultuurgewas. Zoals de Amerikaan Alex Wer die onder de artiestennaam The Pumpkin Geek pompoenen van binnenuit zó ingenieus kan insnijden dat het ware en ook nog houdbare horrorkunstwerkjes worden. Een paar opmerkelijke voorbeelden van zijn meesterhand.