Volledig scherm
De afslag naar de A15 in de richting Arnhem en Nijmegen, vanaf de A50 © Eveline Van Elk

Als A15 er komt, dan met tol voor vrachtwagens

ARNHEM - Als de doortrekking van de A15 doorgaat, zullen vrachtwagenchauffeurs op de nieuwe weg toch tol moeten betalen. Dat is het gevolg van een besluit dat het kabinet afgelopen vrijdag heeft genomen. 

Voor vrachtwagens in heel Nederland komt er vanaf 2023 een kilometerheffing op snelwegen. De heffing gaat ook gelden op regionale en lokale wegen die door vrachtwagenchauffeurs gebruikt kunnen worden als sluiproute. Met de kilometerheffing moet binnen- en buitenlands vrachtverkeer voor het gebruik van de weg gaan betalen. De inkomsten worden gebruikt voor verlaging van de motorrijtuigenbelasting op vrachtauto’s en voor innovatie en verduurzaming van het vrachtvervoer. De nieuwe kilometerheffing gaat echter niet gelden op wegen die nu tolheffing kennen of waarop tol voorzien is, zoals de verlengde A15. Daar geeft minister Van Nieuwenhuizen de voorkeur aan tol boven de kilometerheffing.

Die keuze pakt voor de vervoersbedrijven nadelig uit. De vrachtwagenheffing gaat waarschijnlijk 15 cent per kilometer bedragen.  Op de nieuwe A15 zouden vrachtwagens dan 2,10 euro kwijt zijn. De tolheffing bedraagt echter 7,11 euro per keer. 

Gelderse Statenleden zijn vermoedelijk blij met het besluit. Zij vreesden dat de kilometerheffing een gat in de financiering van de A15 zou schieten. Om die weg aan te leggen, is ongeveer 300 miljoen euro aan tolheffing nodig, waarvan een deel door vrachtwagens moet worden opgebracht. 

Of de nieuwe weg er volgens planning in 2024 kan komen, is zeer de vraag geworden na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie over het Nederlandse stikstofbeleid. De Raad van State moet volgend jaar beoordelen of het plan door kan gaan. Juristen hebben daar grote twijfels over. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe