Volledig scherm
PREMIUM
Protest tegen doortrekking van de A15, in 2012.

Als we 2025 halen, is er 63 jaar aan het plan voor doortrekking van de A15 gewerkt

column Rob BerendsIn 1996 stond er een opruiend stuk in ‘De Gelderlander’ met de kop ‘Gelderland geeft verlenging A15 niet zo maar op!’ In Den Haag zagen ze niks in dat stukje snelweg, daar aan de rand van Nederland, tussen boerendorpen als Arnhem en Nijmegen. Minister Annemarie Jorritsma, Achterhoekse van geboorte, besloot: streep erdoor.

1996. Dat is 23 jaar geleden. Het was het jaar waarin Richard Krajicek Wimbledon won. Het jaar waarin Marc Dutroux werd gearresteerd. Waarin Bill Clinton zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten in de wacht sleepte. 

1996 was dus ook het jaar waarin het  Gelderse provinciebestuur het er niet bij liet zitten. Bepaald niet. Ze konden in Den Haag nog meer bedenken. ,,Een niet doorgetrokken A15 is voor ons onbespreekbaar”, kraaide een opgewonden gedeputeerde bij wie, volgens het krantenverslag, woede plaats had gemaakt voor verontwaardiging.

Quote

Het kon niet zo zijn dat de Tweede Kamer ‘op een achterna­mid­dag in november’ een streep door de Gelderse ambities zette

Columns