Volledig scherm
De voorbereidende werkzaamheden voor de verbreding van de A15 bij Duiven. © Gerard Verschooten

Cornielje: ‘Doortrekking van A15 komt er wel’

DUIVEN - Commissaris van de Koning Clemens Cornielje is er vast van overtuigd dat de snelweg A15 wordt doorgetrokken en de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens wordt verbreed. Dat zei hij donderdagmiddag tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering in Duiven.

,,Ik heb er het volste vertrouwen in. Die weg gaat er onherroepelijk komen”, zei Cornielje. Hij reageerde daarmee op een ultieme poging van de gemeenteraad om uitstel te krijgen voor de uitgifte van bedrijventerreinen. De provincie Gelderland wil dat twintig gemeenten uit de voormalige Stadsregio Arnhem Nijmegen tot 2021 gewoon grond mogen uitgeven voor bedrijventerreinen.

Daarna mag dat alleen nog maar volgens nieuwe afspraken die zijn vastgelegd in het Regionaal Programma Werklocaties. De grond die de gemeenten Duiven, Montferland en Westervoort daar nu voor hebben gereserveerd, valt daar niet onder. Als die niet voor 2021 is verkocht, moeten zij die afschrijven als bedrijfsgrond.

Uitstoot

,,Net als u ben ik van mening dat die A15 moet worden aangelegd en de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens moet worden verbreed. Daar wachten we al veel te lang op”, zei Cornielje die daarmee ook reageerde op berichten in deze krant dat de doortrekking van de A15 op de tocht staat. Reden daarvoor is de kritiek die het Europese Hof van Justitie heeft op het Nederlandse stikstofbeleid. Volgens het Hof doet Nederland te weinig om de uitstoot van stikstof te beperken. Twee tegenstanders van de doortrekking die deze zaak bij het Hof hebben aangespannen, denken dat het plan voor de A15 nu van de baan is.

De Raad van State neemt volgend jaar een definitief besluit over het plan en de tientallen bewaren ertegen. Bij die beslissing moet dit rechtscollege zich houden aan de aanwijzingen van het Europese Hof.

Quote

Net als u ben ik van mening dat die A15 moet worden aangelegd en de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens moet worden verbreed. Daar wachten we al veel te lang op

Clemens Cornielje

Interessante plek

Cornielje heeft geen enkele twijfel over het doorgaan van de plannen. ,,Het kan niet zo zijn dat in deze rijksinfrastructuur die van zo’n groot belang is voor de ontsluiting van Rotterdam-Rijnmond en het grootste industriegebied van West-Europa, een verbinding ontbreekt. Het moet en zal doorgaan. Dat betekent dat deze gemeenten op een interessante plek liggen.”

Door die interessante ligging aan een knooppunt van snelwegen heeft Duiven, zo denkt Cornielje, met nog drie jaar de tijd, ruimschoots de gelegenheid om haar bedrijventerreinen te verkopen. ,,Alles dat dan nog niet is uitgegeven, moet worden weggeschreven.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers