‘Doortrekken A15 maakt problemen op A12 alleen maar groter’

week van de a12EMMERIK/ MEGCHELEN - In de Week van de A12 van De Gelderlander komen dagelijks twee vaste weggebruikers aan het woord. Vandaag Sjaak van Bemmelen uit Emmerik en Dirk Hoitink uit Megchelen. Zij zien dat de A12 vooral de laatste jaren steeds meer verkeer mag verwelkomen. 

Files zijn dagelijkse kost voor Sjaak van Bemmelen. De in Emmerik wonende Nederlander (42) rijdt al 25 jaar over de A12 naar zijn werk in Veenendaal. Vooral sinds het einde van de crisis is het enorm veel drukker geworden. ,,Sindsdien is de tijd die ik in de file sta wel verdubbeld. Ik kan in een half uur op mijn werk zijn, maar vaak duurt mijn reis meer dan een uur.”

Doortrekken van de A15 levert die volgens Van Bemmelen alleen maar meer problemen op. ,,Het drukste is het bij knooppunten en dan komt er nóg een knooppunt bij. Dat kan niet goed gaan.”

Sjaak van Bemmelen.
Volledig scherm
Sjaak van Bemmelen. © Jan Ruland van den Brink

Spitsstroken als lapmiddel voor ‘dramatische A12’

Als Dirk Hoitink één voordeel moet noemen van de crisisjaren die achter ons liggen, dan was het wel de relatieve rust op de A12. De laatste drie jaar ziet hij de verkeersdrukte op de snelweg sterker toenemen dan ooit. Dat zegt hij als ervaringsdeskundige, want Hoitink rijdt als service-monteur van een importbedrijf voor heftrucks al 29 jaar van Megchelen richting het westen.

,,Het is op dit moment dramatisch. Wat mij betreft is het ‘s avonds vanaf Arnhem-Noord richting Zevenaar nog beroerder dan ‘s ochtends vanaf de grens richting Arnhem.” Totdat de A15 is doorgetrokken, ziet hij een spitsstrokensysteem als hét lapmiddel. 

Dirk Hoitink.
Volledig scherm
Dirk Hoitink. © Jan Ruland van den Brink

Lees alles over de A12 in ons dossier op dg.nl/A12

Liemers