Een artist impression van de nieuwe brug over het Pannerdensch Kanaal, die bij een doortrekking van de A15 gerealiseerd moet worden.
Volledig scherm
Een artist impression van de nieuwe brug over het Pannerdensch Kanaal, die bij een doortrekking van de A15 gerealiseerd moet worden. © Rijkswaterstaat

Gaat de verlenging van de A15 écht door? Raad van State wil zaak in mei behandelen

RESSEN/ ZEVENAAR - Of de verlenging van de snelweg A15 tussen knooppunt Ressen en Zevenaar definitief doorgaat, moet vanaf eind mei duidelijk worden. Het is de bedoeling dat het grootste verkeersproject dat nu op de planning staat in Gelderland dán wordt behandeld door de Raad van State.

Voor de grote zaak worden drie dagen uitgetrokken. Het gaat ‘waarschijnlijk’ om maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 mei, zegt een woordvoerder van de Raad van State. Dat is de hoogst rechtsprekende instantie voor het bestuursrecht die ons land kent.

Tegen de doortrekking van de A15 hebben verschillende clubs protest aangetekend. Zo is de stichting Duurzame Aanleg A15 bijvoorbeeld van mening dat een verlenging van de snelweg het huidige fileleed bij Arnhem niet oplost. En dat is nou juist wel een van de belangrijkste redenen achter het project.

Het stoplichtvrij maken van de Pleijroute (N325) rond de Gelderse hoofdstad en het verbreden van de A12 worden gezien als een beter alternatief. Ook de Gelderse Natuur en Milieufederatie behoort tot de bezwaarmakers. 

Uitspraak

Omdat het om een omvangrijke zaak gaat, verwacht de woordvoerder dat de Raad van State niet binnen de gebruikelijke termijn van zes weken na de zitting uitspraak doet. Daar is mogelijk langer voor nodig. Hoeveel tijd daar precies overheen gaat, kan ze niet zeggen. ,,Ik verwacht dat de rechters tijdens de zitting meer over de timing zullen vertellen.’’

Het idee is dat de nieuwe A15 er uiterlijk in 2024 ligt, maar dat lijkt sowieso een lastig verhaal te worden. Eind 2019 schreef minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer dat de verlenging van de snelweg mogelijk een jaar vertraging oploopt door de stikstofcrisis.

  1. Tien ‘coronaboetes’, maar vooral waarschuwingen in de Liemers
    PREMIUM

    Tien ‘coronaboe­tes’, maar vooral waarschu­win­gen in de Liemers

    ZEVENAAR/ WESTERVOORT - Inwoners van de Liemers houden zich redelijk goed aan de strikte regels die zijn opgelegd vanwege het coronavirus. Handhavers van de gemeenten Duiven en Westervoort moesten het meest in actie komen met respectievelijk zeven en twee boetes. De personen die op de bon geslingerd werden, begaven zich in veel gevallen op verboden terrein. Westervoort en Duiven hebben voetbalkooien en skateparken afgesloten.

Liemers