Volledig scherm
Bouwbedrijf Heijmans trekt zich terug uit aanbesteding van verlening A15. Het bedrijf vindt de risico's van het project te groot. © Peter van Huijkelom

Ook Heijmans ziet af van verlengen A15

ROSMALEN - De bouwbedrijven Heijmans, BAM en TBI gaan de verlening van de snelweg A15 niet realiseren. Het consortium van de drie bouwbedrijven heeft zich teruggetrokken uit de aanbesteding van de klus. Dat hebben de drie bedrijven laten weten.

Het drietal bedrijven heeft na nader onderzoek de inschatting gemaakt dat de risico’s, die verbonden zijn aan het project te groot zijn en de marges te klein. Eerder trokken ook  concurrenten VolkerWessels, Boskalis, Sacyr, Ballast Nedam, Fluor en Strukton zich al terug.

Afhaken

Heijmans is een van de drie partijen van het consortium dat nu afhaakt en geen aanbesteding doet. Heijmans heeft al meermaals laten weten geen grote financiële risico's te willen nemen met grote klussen. 

Heijmans ging twee jaar geleden dicht langs de rand van de afgrond omdat het zwaar in de problemen kwam met een aantal grote grote projecten, zoals de bouw van de Energiefabriek in Tilburg en aanleg van wegen in Noord-Holland.

Marges

Het bedrijf wenst die risico's niet meer te lopen. Bam en Heijmans stellen alleen opdrachten te willen verwerven met ‘beheersbare risico's en gezonde marges'. Na het afhaken van BAM, Heijmans en TBI zijn er nu nog twee partijen over die definitief op het project A15 in willen schrijven.

Rijkswaterstaat is van plan de snelweg A15 vanaf het knooppunt Ressen bij Nijmegen te verlengen en te laten aansluiten op de A12 bij Zevenaar. Op die manier moet een rechtstreekse verbinding ontstaan tussen de haven van Rotterdam en Duitsland. Nu nog moet het verkeer vanaf de A15 naar het oosten rijden via de A50 of A325. 

  1. Eigen straat voor hockeycoach, maar dan bij het voetbalstadion van Den Bosch
    PREMIUM

    Eigen straat voor hockey­coach, maar dan bij het voetbalsta­di­on van Den Bosch

    DEN BOSCH - Den Bosch eert een groot hockeycoach met een eigen straat, maar de plek waar dat gaat gebeuren is heel opmerkelijk: tussen stadion De Vliert en het terrein van het roemruchte BVV. Een plek die al decennia voetbal ademt. Maar daar komt dus het Wim van Heumenplantsoen. Dan was een eerbetoon aan de Bossche wielerheld Gerrit Schulte, die twintig meter verderop woonde, nog veel logischer geweest.